aA
Amerikiečių keliautojo milijonieriaus Steve'o Fossetto pasiryžimą tapti pirmuoju žmogumi, apskriejusiu pasaulį oro balionu, sekmadienį dėl smarkaus vėjo teko atidėti.
Steve Fossett
Kaip iš Kalgurlio, maždaug už 600 kilometrų į rytus nuo Perto, Vakarų Australijoje, pranešė skrydžio komandos atstovas spaudai Keithas Jenkinsas, vėliau bus nuspręsta kada, įvertinus oro sąlygas, paskelbti naują starto datą.

S.Fossetto oro balionas, varomas helio dujomis ir karštu oru, jau buvo užkeltas ant platformos ir paruoštas dujų pripildymui, kai nuspręsta startą atidėti.

Iš pradžių buvo planuota pradėti skrydį šeštadienį, ar vėliausiai pirmadienį. S.Fossetto komanda tolimame Kalgurlio miestelyje palankių skrydžiui oro sąlygų laukia jau beveik tris savaites.

Pats S.Fossettas savo galimybes jis vertina "50 prieš 50".

"Manau, kad jei jis bus sėkmingas, skrydis taps vienu svarbiausių oro balionų istorijoje ir aš norėčiau tai padaryti", - šeštadienį S.Fossettas pareiškė žurnalistams susirinkusiems nuošaliame Kalgurlio miestelyje.

"Tai labai svarbu, manau tai svarbiausias laimėjimas, nepasiektas skrydžiuose oro balionu", - sakė jis.

Šis beveik milijoną JAV dolerių (4mln. litų) kainavęs skrydis 50 metrų aukščio, 8 tonas sveriančiu vienviečiu oro balionu bus jau penktasis amerikiečio keliautojo bandymas apskristi pasaulį oro balionu.

1999 metais šveicaras Bertrand'as Piccard'as (Bertranas Pikaras) ir britas Brianas Jonesas (Brajanas Džounsas) įėjo į istoriją kaip pirmieji tai padarę keliautojai.

Per paskutinį skrydį 1998 metais S.Fossettas pakliuvo į smarkią audrą, kurios metu balionas suplyšo ir keliautojas vos išvengė mirties, kai maždaug 800 metrų per minutę greičiu nukrito į Koralų jūrą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.