aA
Prancūzijos Katalikų Bažnyčios vyskupas Pierre'as Picanas ketvirtadienį pripažino nuslėpęs kunigo pedofilo nusikaltimus, tačiau sakė, kad ir vėl pasielgtų lygiai taip pat ir neatskleistų išpažinties paslapties.
Prancūzijos vakaruose esančio Bajė miesto vyskupo P.Picano teismas, kuris prasidėjo ketvirtadienį, yra pirmasis toks šalies istorijoje. Jis inspiravo diskusijas apie Bažnyčios bei pasaulietinių įstatymų suderinamumą ir kunigų pareigą pranešti apie tam tikrus nusikaltimus.

66 metų P.Picanas kaltinamas tuo, kad nepranešė apie kelis berniukus išžaginusį kunigą. Vyskupui gresia treji metai kalėjimo.

P.Picanas atsisakė papasakoti policijai apie nusikaltimus, kuriuos per devynerius metus įvykdė tėvas Rene Bissey (Renė Bisė), praėjusį spalį pripažintas kaltu dėl 11 kaltinimų seksualine prievarta ir nuteistas 18 metų kalėti.

P.Picanas teismui sakė, kad pirmą kartą apie R.Bissey veiksmus 1996 metų gruodį jam papasakojo Normandijos generalinis vikaras Michelis Morcelis (Mišelis Morselis), kuriam pasiskundė vienos aukos motina. R.Bissey buvo suimtas tik po dvejų metų.

"Buvau įtikintas, kad faktai, apie kuriuos pranešė tėvas Morcelis, yra tikri", - sakė P.Picanas. Jis patvirtino, kad tuo metu buvo kalbama apie "pedofilijos aktus", tačiau pridūrė: "Galvojau, kad tai reiškia glamonėjimą".

Tada P.Picano buvo paklausta, ar pasikartojus tokioms pačioms aplinkybėms jis praneštų apie vaikus seksualiai prievartaujantį kunigą. Vyskupas atsakė: "Pasitaręs su sąžine sakau "ne".

P.Picano teismas, kuris tęsiasi ir penktadienį, vyksta tuo metu, kai Katalikų Bažnyčią krečia kunigų pedofilijos skandalai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.