aA
Guns
Manoma, kad žmogžudystę galėjo užsakyti verslininkai, kuriems trukdė pareigūnas, arba korumpuoti muitininkai, kuriuos V.Liscovas atleido iš pareigų. Latgaloje klesti nelegalus verslas, o Valstybės pajamų tarnyba yra pagrindinė tokio verslo kliūtis.

Valstybės pajamų tarnybos generalinis direktorius Andrejus Sončikas pareiškė, kad peržengtos visos ribos ir jau galima kalbėti apie mafijos karo prieš šią įstaigą pradžią.

Latvijoje kasmet įvykdoma daugiau kaip 15 užsakytų žmogžudysčių. Rudenį turėtų būti suformuotas specialus policijos padalinys, kuris užsiims tik šiais sunkiai atskleidžiamais nusikaltimais.

Kol teisėsaugos institucijos tik ketina pradėti rimtai kontroliuoti šią nusikaltimų kategoriją, žurnalo vyrams "Klubas" redakcija nusprendė pasidomėti, ar sunku Latvijoje nusisamdyti žudiką.

Į visus šalies reklaminius laikraščius buvo nusiųstas skelbimas: "Skubiai reikalingas ryžtingas vyras(-ai), nebijantis kritinių momentų ir galintis likviduoti atskirų žmonių sudarytas problemas bei padėti išspręsti ypatingas situacijas. Konfidencialumą ir gerą užmokestį garantuoju. Galimas avansas". Atgalinis adresas - pašto dėžutė viename sostinės pašto skyrių.

Nors už skelbimą buvo iš anksto sumokėta, jį išspausdino tik du leidiniai.

Žurnalo vyriausiasis redaktorius Lato Lapsas "Lietuvos rytui" sakė, kad atsiliepė 26 pretendentai - vyrai nuo 20 iki 40 metų iš visos Latvijos.

Daugiau kaip dešimt atsiliepusiųjų nurodė savo koordinates ir paprašė smulkesnės informacijos. Nujausdami, koks darbas siūlomas, kai kurie pateikė biografijos detalių, nurodė kvalifikaciją.

Tarp pretendentų - buvęs sovietinės armijos karininkas, kariavęs Afganistane, tarnavęs NATO taikdarių korpuse, dirbęs apsaugos firmoje, turįs asmeninį ginklą. Kitas pretendentas irgi buvęs sovietinės armijos vyresnysis leitenantas, kriminalinės paieškos operatyvinis darbuotojas, juriskonsultas, dabar - apsaugos firmos darbuotojas.

Vienas atsakiusiųjų save charakterizavo taip: "Saugumo organizavimo kompanijose, konvojavimo, inkasavimo patirtis, asmeninis ginklas "Sig Sauer-P226". Yra patirties sprendžiant finansines bei kitas problemas su fiziniais asmenimis. Reikalui esant, yra galimybė įtraukti ir kitus žmones".

Buvo ir kuriozinis atvejis: laišką parašė vieno Technikos universiteto studento motina. Ji savo atžalą rekomendavo kaip patikimą žmogų, galintį susidoroti su tokiomis užduotimis.

Tai ne pirmas eksperimentas Baltijos šalyse, kai per skelbimus ieškoma "ryžtingų vyrų, kurie nebijo kritinių situacijų". Prieš trejus metus panašų skelbimą Estijos spaudoje buvo išspausdinę Suomijos žurnalistai. Estijoje atsirado 18 interesantų, kurie tiksliai suprato skelbimo esmę.

"Lietuvos rytas"