aA
Antanas Valionis
Antanas Valionis
© ELTA
Apie tai, kad Lietuva sieks išlaikyti bevizį režimą su Kaliningrado sritimi, A.Valionis prakalbo vakar, susitikęs su Rusijos ambasadoriumi Jurijumi Zubakovu.

Pažadai

Pasak A.Medalinsko, tokios užsienio reikalų ministro kalbos neatitinka Lietuvos pozicijų. "Seimo Užsienio reikalų komitete ministerijos atstovai mus informavo, jog Kaliningradui vizos bus įvestos 2003 metais. Tokią poziciją jau buvome pareiškę per pokalbius su ES pareigūnais. Po ministro žodžių dabar viskas apsiverčia", - LŽ teigė A.Medalinskas. Seimo narys baiminasi, kad po tokių A.Valionio kalbų Lietuvos derybininkai Briuselyje gali būti nesuprasti.

Pasak A.Medalinsko, vizų įvedimas šiuo metu yra bene skaudžiausias Lietuvos ir Kaliningrado srities santykių klausimas. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas mano, jog derybose su ES Lietuva gali išprašyti kokių nors lengvatų Kaliningrado sričiai, pavyzdžiui, nustatyti mažesnę vizų kainą, suprastinti jų išdavimą ar panašiai.

Ministras

Tuo tarpu pats A.Valionis, žadėjęs J.Zubakovui derėtis dėl bevizio režimo išlaikymo su Kaliningradu, nemato čia nieko keisto.

"Derybose su ES galioja principas, kad niekas nesutarta, kol viskas nesutarta", - vakar vakare LŽ aiškino Lietuvos diplomatijos vadovas.

Jo teigimu, Lietuva, atsižvelgdama į didelį ES susidomėjimą Kaliningrado sritimi, bandys teikti siūlymą, kad vizos mūsų kaimynams nebūtų įvestos. Tačiau, pasak A.Valionio, tai dar nereiškia, jog Lietuva primygtinai reikalaus palikti bevizį režimą su Kaliningradu.

Ministro manymu, Lietuvai ekonomiškai nenaudinga įvesti vizas Kaliningrado sričiai, kurioje mūsų šalies investicijos sudaro apie 70 proc. visų investicijų. A.Valionis priminė, jog per metus Lietuvos sieną kerta apie 2 mln. srities gyventojų, todėl prireiks keliasdešimt milijonų litų, kad būtų galima atidaryti naujų konsulatų, priimti naujų darbuotojų ir t.t.

A.Valionio nuomone, precedentas Lietuvos siekiams neįvesti vizų milijoną gyventojų turinčiam Kaliningradui jau yra. ES vizų nereikia buvusios Didžiosios Britanijos kolonijos, o dabar Kinijos dalies Honkongo gyventojams - jiems išduoti specialūs pasai.

Problema

Šią savaitę Vilniuje viešėjęs Kaliningrado srities Dūmos pirmininkas Vladimiras Nikitinas suabejojo, ar tokiam Lietuvos siūlymui pritars ES. "Tada atsirastų labai daug Rusijos piliečių, norinčių gyventi Kaliningrade arba bent jau būti registruotiems srityje, - kalbėjo jis. Mes suprantame, jog alternatyvos ES plėtrai nėra, tačiau siekiame, kad ji būtų naudinga, o ne žalinga Kaliningrado sričiai". V.Nikitino teigimu, mokamų vizų įvedimas apsunkintų Kaliningrado srities, kurioje vidutinis atlyginimas siekia 200 litų, gyventojų galimybes susisiekti su visos Rusijos teritorija.