aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas ir Europos Sąjungos vadovai ketvirtadienį nesugebėjo išspręsti gilių nesutarimų, kaip kovoti su pasauliniu atšilimu, tačiau susitarė kartu likti Balkanuose bei pasiekė tam tikros pažangos pasaulinės prekybos klausimais.
XVIII amžiaus pilyje netoli Geteborgo, antrojo pagal dydį Švedijos miesto, G.W.Bushas kalbėjosi su Švedijos premjeru Goranu Perssonu, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES, ir Europos Komisijos pirmininku Romano Prodi (Romanu Prodžiu), o tuo tarpu miesto centre nerimo protestai.

Demonstrantai mėtė šaligatvio plyteles ir butelius į policiją, apsupusią mokyklą, kur aktyvistai susirinko į planuotas demonstracijas prieš globalizaciją ir Amerikos dominavimą pasaulyje.

Raitoji policija į tai atsakė demonstrantų apsuptimi.

Kalbėdamas apie skaudžiausią Europos ir JAV klausimą nuo tada, kai sausio mėnesį G.W.Bushas atėjo į valdžią, per bendrą spaudos konferenciją G.Perssonas žurnalistams sakė, jog jie "susitarė, jog nesutaria" dėl Kioto protokolo klimato pokyčio klausimais. Netrukus po to, kai tapo prezidentu, G.W.Bushas paskelbė, jog JAV iš šios tarptautinės sutarties pasitraukia.

Nors viešų ir asmeninių pokalbių tonas buvo draugiškas ir nuoširdus, abu vadovai tvirtai laikėsi priešiškų pozicijų tokiais klausimais, kaip klimato atšilimas ar mirties bausmės taikymas.

G.W.Bushas dar kartą patvirtino savo nepritarimą protokolui, ribojančiam oro taršą, kurį pavadino nesubalansuotu ir nerealiu, tačiau pridūrė: "Tai nereiškia, jog mes negalime kartu dirbti dėl ozono sluoksnį ardančių dujų išmetimo sumažinimo".

G.W.Bushas pakartojo įsipareigojimą pasilikti NATO taikdarystės misijose Balkanuose. Taip jis pagaliau palaidojo per rinkimų kampaniją nuskambėjusias kalbas apie galimą JAV karių atitraukimą, paliekant reikalą tvarkyti europiečiams, dėl ko Europoje kilo vos ne panika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.