aA
Kinijos prezidentas Jiang Zeminis ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį sutarė dirbti išvien sprendžiant tarptautines problemas. Tai pranešė Rusijos užsienio reikalų ministras Igoris Ivanovas.
Abu vadovai išreiškė "didelį pasitenkinimą" Kinijos ir Rusijos santykiais. Jų derybos įvyko per Šanchajaus penketo, kuriam priklauso Vidurinės Azijos šalys, viršūnių susitikimą.

"Abi mūsų šalys artimai bendradarbiauja, spręsdamos tarptautines problemas. Rusijos ir Kinijos santykiai yra svarbus veiksnys pasaulio stabilumui užtikrinti", - žurnalistams sakė I.Ivanovas.

Rusija ir Kinija labiausiai priešinasi JAV prezidento George'o W.Busho planams sukurti Nacionalinę priešraketinės gynybos (NPG) sistemą. Tiesa, pasak I.Ivanovo, ši tema susitikime nebuvo svarstoma.

Derybų atmosfera buvo "draugiška ir šilta", sakė I.Ivanovas. Pagal planą šis susitikimas turėjo trukti 45 minutes.

Tai buvo pirmasis iš trijų tiesioginių derybų ratų, kurie yra numatomi ateinančiais mėnesiais. Liepos mėnesį Jiang Zeminis lankysis Maskvoje, o spalio mėnesį V.Putinas vėl vyks į Šanchajų, kur rengiamas Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) šalių viršūnių susitikimas.

Abi šalys bando sudaryti strateginį aljansą, kad pasipriešintų JAV dominavimui. Joms ypač nepriimtinas G.W.Busho siekis panaikinti 1972 metų Priešraketinės gynybos sutartį (PGS), kad būtų "išvalyta erdvė" NPG.

Savaitgalį Slovėnijoje įvyks V.Putino ir G.W.Busho susitikimas, kuriame didelis dėmesys bus skirtas NPG.

Tiek Kinija, tiek Rusija griežtai priešinasi JAV planuojamam priešraketiniam skydui, kuris esą pažeistų PGS ir sukeltų naujas pasaulines ginklavimosi varžybas. Tuo tarpu G.W.Bushas tvirtina, kad NPG būtų nukreipta prieš tokias piktadares valstybes kaip Irakas ar Šiaurės Korėja, kurios turinčios masinio naikinimo ginklų.

Šeši Šanchajaus forume dalyvaujantys vadovai ketvirtadienį turėjo vesti neoficialias derybas, o penktadienį surengti bendrą susitikimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.