aA
Adolfas Šleževičius
Adolfas Šleževičius
Valstybinės institucijos šiuos pinigus grąžinti atsisako.

Ieškinyje atsakovais ekspremjeras yra nurodęs Vyriausybę, Turto banką bei buvusį savo padėjėją Juozą Palionį.

"Dabar gailiuosi, kad banke laikiau indėlį. Dėl jo kilo išties daug problemų", - "Lietuvos rytui" vakar sakė A.Šleževičius.

1995-ųjų gruodžio 8-ąją tuometinis Vyriausybės vadovas A.Šleževičius įgaliojo savo padėjėją J.Palionį iš LAIB paimti dalį indėlio, o kitą dalį palikti banke, pratęsiant indėlio sutartį.

"Žodžiu aš jam buvau nurodęs paimti tik 120 tūkstančių litų, kurie man buvo reikalingi atsiskaityti už buto remontą. Tačiau jis paėmė visą indėlį - per 250 tūkstančių litų. Tai sužinojęs, aš jam iškart pavedžiau dalį nunešti atgal į banką", - pasakojo buvęs premjeras.

A.Šleževičiaus indėlį J.Palionis paėmė prieš pat LAIB žlugimą. Šis premjero poelgis šokiravo visuomenę, nors A.Šleževičius tikino iš anksto nieko nežinojęs apie banko bėdas.

Kilus skandalui, J.Palionis 1996 metų sausio 29-ąją A.Šleževičiaus nurodymu daugiau kaip 135 tūkstančius litų vėl nunešė į LAIB.

Turto bankui ir Vyriausybei atstovaujantis Andžejus Macijevskis vakar teisme tvirtino, kad A.Šleževičius nebeturi teisės atgauti savo lėšų.

"Pirmiausia dėl senaties. Ieškovas jau 1996-ųjų pradžioje žinojo apie pasaugos sutartį. Būdamas premjeras ir išsilavinęs žmogus, jis žinojo, kad LAIB veikla yra sustabdyta. A.Šleževičius turėjo suvokti, kad bankas tuo metu jau negalėjo priimti pinigų. Tuo metu ir reikėjo reikšti visas pretenzijas", - aiškino atsakovų atstovas.

A.Macijevskio nuomone, Turto bankas netgi negali būti atsakovas šioje byloje: "Visas LAIB prievoles perėmė Vyriausybė, o Turto bankas tėra kai kurių jos pavedimų ir funkcijų vykdytojas".

LAIB sudarė sutartį tik su A.Šleževičiaus padėjėju J.Palioniu. "Žiūrint teisiškai, šios lėšos yra J.Palionio, nes dokumente nėra aiškiai nurodyta, kad perduoti pinigai - A.Šleževičiaus.

Tačiau jeigu teismas vis dėlto patenkintų ieškinį, manau, kad A.Šleževičiui neturėtų būti priteista lėšų iš Vyriausybės. Teismas galėtų Vyriausybę tik įpareigoti įrašyti jį į kreditorių sąrašą", - sakė A.Macijevskis.

"Lietuvos rytas"