aA
JAV sieks kuo greičiau sukurti ribotos apimties, tačiau efektyvią priešraketinės gynybos sistemą. Tai trečiadienį lankydamasis Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos (NATO) būstinėje pareiškė JAV prezidentas Džordžas George'as W.Bushas. Anot jo, atėjo laikas parengti naują strateginį planą, kaip atremti naujus pavojus.
Missile
Briuselyje pasibaigus neeiliniam NATO viršūnių susitikimui, G.W.Bushas sakė manąs, kad šis projektas, kaip jam pasirodė, susilaukė daugiau pritarimo iš aljanso sąjungininkų negu ligi šiol, todėl JAV veikiausiai nereikės vienoms rūpintis jo įgyvendinimu.

JAV prezidentas atmetė teiginius, neva jis linkęs elgtis nepasitaręs su sąjungininkais. Pasak jo, JAV Vyriausybė yra pasirengusi konsultuotis ir yra patikima partnerė. Prezidentas dar kartą kreipėsi į Maskvą, ragindamas prisidėti prie naujo strateginio plano kūrimo.

Tuo tarpu kiti šaltiniai skelbia, jog NATO sąjungininkės skeptiškai atsiliepė apie pirmą kartą Europoje viešinčio G.W.Busho iniciatyvą dėl priešraketinės gynybos sistemos. Taip Prancūzijos prezidentas Jacques Chiracas per NATO viršūnių susitikimą pareiškė neketinąs atsiriboti nuo diskusijų dėl JAV planų, tačiau ir toliau manąs, kad branduolinis atgrasinimas lieka geriausia saugumo garantija. Anot jo, ir toliau būtina laikytis 1972 metų Priešraketinės gynybos sutarties (ABM), kurios nori atsisakyti JAV.

Vokietijos federalinis kancleris Gerhardas Schroederis taip pat kalbėjo santūriai. Jis sakė esąs už tai, kad pirmiausiai būtų išsiaiškinti techniniai iniciatyvos įgyvendinamumo klausimai bei galimi padariniai pasauliniam nusiginklavimo procesui. Federalinis kancleris pabrėžė, jog Vašingtonas turėtų atsižvelgti ir į Europos partnerių nuomonę.

Tuo tarpu Baltųjų rūmų atstovas tvirtino, jog tarp NATO narių buvo "keli stiprūs" Vašingtono planų rėmėjai.

NATO generalinis sekretorius George'as Robertsonas pažymėjo, kad JAV prezidentas ir nesiekė užsitikrinti paramos konkretiems planams, kurie dar neegzistuoja. Prezidentui svarbiausia buvo atvirai pasikeisti nuomonėmis, teigė jis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.