aA
Telefonas
Telefonas
Įrankiai - internetas ir mobiliųjų kortelės

Apie minėtą paslaugą informacijos galima rasti interneto nemokamų skelbimų puslapiuose. Juos skelbia trys asmenys arba trimis skirtingais pseudonimais pasivadinęs vienas žmogus, naudojantis skirtingus elektroninius adresus. Skelbimuose gundančiai siūloma galimybė iš gatvėse stovinčių taksofonų skambinti nemokamai. Išsamesnės informacijos prašoma teirautis el. paštu. Taip ir padarėme.

"Šitas dalykas patikimai veikia. Patikrinta Kaune, Vilniuje, Panevėžyje ir Klaipėdoje. Rajonuose nebandžiau, bet bent jau iš kur skambinau, iš visur pasiskambinau. Jų pilna gatvėse, prie parduotuvių. Reikia, suspaudžius tam tikrą skaičių kombinaciją, įeiti į taksofono meniu, tada pasirodo užrašas "free call, enter code".

Tada reikia rinkti 8 skaičių kodą, kuris visiems taksofonams "Pulsar 50" yra vienodas. Užsidega "free call", pasigirsta signalas, ir renki savo pageidaujamą numerį. Vienintelis trūkumas, kad pokalbis trunka tik 5 min., po to reikia dar kartą perskambinti savo pašnekovui. Bet jei skambini į "mobilkę", ar į užsienį, tai tikrai yra nesudėtinga, kai pagalvoji, kiek tas pokalbis kainuotų", - rašoma laiške, kurį pasirašo Darius Mikelskis (laiškų kalba čia ir kitur netaisyta).

"Su taksofonais dirbu jau 1,5 metų, tad juos perkandęs esu pakankamai gerai. Už tai ir garantuoju 100 proc. Aišku, tokia informacija tikrai nesimėto. Už paslaugą norėčiau 40 Lt (Iš kitų asmenų jis prašė ir 20 litų. - Aut.past.). Manau, kad tai tikrai pigu. Bet koks tavo draugas ar draugė tau sumokes tokius pinigus už galimybę skambinti nemokamai. Ir pats dar turėsi pelno. Atsiskaitymas labai paprastas: perki "Labas" 40 Lt. vertės papildymo kortelę, trini paslėptus skaičius, siunti man juos el.paštu. Gavęs juos, tau siunčiu smulkią instrukciją. Kitokio atsiskaitymo būdo nežinau", - baigiama laiške.

Viliojo galimybe užsidirbti iš kitų

Pasiūlėme susitikti ir pinigus sumokėti grynais, čia pat patikrinti kodų veikimą, tačiau gavome atsakymą, kad toks susitikimas neįmanomas. "Ką aš žinau, kas tu? Gal tu policininkas, saugumietis, žurnalistas, galų gale - "Telekomo" darbuotojas, kuris tokius kaip aš gaudo? Dirbu bendrovėje, kuri programuoja atvežtus taksofonus. Aš už informaciją prašau labai mažai. Tu iš savo draugų turėsi pakankamai pelno. Esi man visai nepažįstamas, todėl negalime susitikti. Tavo reikalas tikėti ar ne. Siunti kodą, gauni irgi kodą. Galvok greičiau, tau bet kokiu atveju apsimoka", - ragino taksofonų "specialistas".

Dar vėliau jis parašė laišką, kad neverta prasidėti su kitais kodus siūlančiais asmenimis. "Ten vaikai žaidžia. Iš manęs kodą pirko tik 4 žmonės, abejoju ar jie darytu tokias nesąmones. Gavęs "Labas" kortelės kodą, iš karto tau atsiųsiu visą informaciją. Priedo dar gausi visokių įdomybių, kurios tau tikrai pravers. El.paštą tikrinu retai, tad neišsigąsk, jei iš karto negausi kodo", - tikino laiško autorius.

Nusipirkę 20 litų vertės "Labas" kortelę, nusiuntėme kortelės numerio ir saugos kodo skaičius. Netrukus gavome atsakymą, kuriame prašoma dar 20 litų. Kai dar sykį pakartojome operaciją, jokio atsakymo iš kodų "specialisto" nebesulaukėme. Sukčius papildė savo sąskaitą 40 litų ir dingo.

Pasidomėjome, ar daugiau žmonių užkibo ant šio jauko. Gavome kelis atsiliepimus, patvirtinančius, kad apgautųjų yra nemažai. "Sumokėjome už papildymą į "Tele-2" kortelę 20 litų ir - nieko. Likom apgauti, kaip maži vaikai, kaip didžiausi asilai", - rašo savo laiške aferistu patikėjęs vaikinas.

Taksofonų gamintojai garantavo dėl saugumo

"Lietuvos telekomo" atstovė spaudai Diana Ročienė informavo, kad taksofonus "Pulsar" tieka Kauno UAB "Katra". Anot D.Ročienės, pasirenkant taksofonus ypač didelis dėmesys skirtas jų saugumui.

UAB "Katra" projektų vadovas Gintaras Juknevičius prisipažino jau girdėjęs apie tai, kad internete yra skelbimų, kurių autoriai siūlo pirkti kodus. "Sakote, kad prašo 40 litų? Aš buvau girdėjęs tik apie 10 litų sumą. Vadinasi, verslas auga", - ironizavo G.Juknevičius.

Kai "Katra" sužinojo apie bandymus specialiais kodais įsilaužti į "Pulsar" taksofonus, kreipėsi į juos gaminančią Šveicarijos bendrovę. "Šveicarai mums garantavo, kad tokios galimybės nėra. Aš negaliu visiškai būti tikras, kad tai neįmanoma. Išradingi žmonės sugalvoja įvairių būdų, kaip skambinti nemokamai. Tačiau norint patekti į telefono meniu, reikia specialios kortelės. Jas turi tik "Lietuvos telekomo" darbuotojai", - sakė G.Juknevičius.