aA
Naktis iš šeštadienio į sekmadienį buvo nerami visoje Lietuvoje - siautęs škvalas plėšė stogus, vartė medžius ir nusinešė mažiausiai keturių žmonių gyvybes. Nelaimės įvyko Varėnos raj. prie Glūko ir Varėnio ežerų. Prie abiejų ežerų žuvo po vieną žmogų, ant jų palapinių užgriuvo medžiai, taip pat sužeisti dar 4 žmonės. Viena mergina žuvo Prienų raj. Verbiškių k. ant palapinės užgriuvus medžiui. Šiaulių raj. Ginkūnų k. škvalo pakelta šėrykla užgriuvo ir mirtinai sužalojo moterį.
Kaunas po audros
Kaunas po audros
© DELFI skaitytojo nuotr.

Labiausiai gamtos stichija siautėjo Klaipėdos, Kauno, Alytaus ir Varėnos raj. DELFI kalbintos alytiškės teigimu, naktį išgyventi teko tikrą pragarą, „ne žaibavo, o tiesiog pylė ugnimi“. Pietų Lietuvoje labiausiai nukentėjo Pivašiūnų miestelis, besiruošiantis atlaidams.

Dėl nuvirtusių medžių, šalyje yra daug nepravažiuojamų kelių, daug namų liko be stogų, daug apgadinta automobilių. Nutraukus elektros laidus, daug kur žmonės liko be elektros.

Dėl naktį iš rugpjūčio 7 į 8 siautusio vėjo, stipraus lietaus bei perkūnijos akcinės bendrovės “VST” aptarnaujamoje teritorijoje laikinai be elektros energijos yra likę apie 13800 vartotojų.

Daugiausiai jų – Kauno regione apie 13 tūkstančių, Prienų ( 4400), Kaišiadorių (3700), Jonavos (3200) rajonuose, Kauno mieste (1400), Šiaulių regione – apie 800 vartotojų.

Audra be elektros paliko apie 9 tūkst. Varėnos rajono gyventojų ir po kelis tūkstančius žmonių Kėdainių, Trakų, Šalčininkų ir Druskininkų rajonuose. Nuo škvalo nukentėjusiems Rytų Lietuvos gyventojams elektros tiekimą atstato Rytų skirstomųjų tinklų (RST) brigados.

Galingas škvalas rovė medžius, vartė reklaminius stendus, kelio ženklus, elektros perdavimo linijų atramas. Labiausiai audra pažeidė aukštos įtampos (110 kV) elektros linijas ir transformatorines pastotes Kauno ir Alytaus regionuose, kurių atstatymo darbus šiuo metu vykdo elektros perdavimo tinklo operatorius LITGRID AB kartu su AB „Lietuvos energija“.

RST Dispečerinio centro Operatyvinio planavimo grupės vadovas Ervinas Pareigis priminė, kad labai svarbu, jog kiekvienas žmogus tokių gamtos stichijų metu būtų itin atsargus ir atidus su elektros įranga. „Visų pirma, pastebėję nutrauktas elektros oro linijas ar ant jų užvirtusius medžius, žmonės neturėtų artintis prie tos vietos ar liesti nutrauktų elektros kabelių, nes tai pavojinga gyvybei. Pastebėjus pavojingą situaciją būtina nedelsiant pranešti RST kontaktų centrui 1802 arba pagalbos telefonu 112“, - kalbėjo E. Pareigis.

Pasak jo, vertėtų pradėti saugotis dar tik artėjant audrai – nesiartinti prie elektros įrenginių ir oro linijų laidų, nuo netoliese esančių elektros įrenginių toliau perkelti gyvulius, žaibuojant nesislėpti po medžiais ir nebūti atviroje vietoje lauke. Per stiprią audrą televizorius, kompiuterius, brangesnę buities techniką ir ypač tuos elektros prietaisus, kurie yra lauke, reikėtų išjungti, o pastebėjus nutrūkusį elektros energijos oro linijos laidą ar elektros energijos linijos atvado laidą, jokiu būdu negalima jo liesti ir priartėti arčiau kaip 8 metrai.

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento duomenimis iki rugpjūčio 8-os dienos 14 valandos ugniagesiai gelbėtojai vyko šalinti ant kelių ir pastatų nuvirtusių medžių mažiausiai 72 kartus. Daugiausia iškvietimų dėl apgadintų pastatų stogų, nuvirtusių medžių, elektros tiekimo sutrikimo buvo gauta Alytaus, Vilniaus ir Kauno apskričių rajonuose.

Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos tęsia gelbėjimo darbus.

Sinoptikams ir toliau prognozuojant permainingus orus Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas įspėja gyventojus būti atsargiems ir rekomenduoja, kaip elgtis kilus stipriam vėjui.

Esant tokiai situacijai gali sutrikti elektros energijos tiekimas, virsti dideli medžiai, lūžti jų šakos. Būtina perspėti darbuotojus apie artėjantį pavojingą hidrometeorologinį reiškinį ir informuoti, kokie darbai turi būti nutraukti. Pučiant stipriam vėjui sustabdykite krovos darbus su kranais bei kituose objektuose, nedirbkite su atvira ugnimi. Sutvirtinkite laikinus pastatus, statinius, mechanizmus, laikinas konstrukcijas, įrenginius. Sandariai uždarykite pastatų langus, duris, stoglangius ir kitas angas.

Išneškite iš balkonų daiktus, kuriuos gali pakelti vėjas arba juos gerai pritvirtinkite. Svarbesniuose objektuose patikrinkite avarinius elektros energijos šaltinius, pasirūpinkite kuro atsargomis ir pasirenkite gamybos proceso avariniam sustabdymui. Nestovėkite po aukštais medžiais, prie elektros linijų, nestatykite automobilių po medžiais. Nelieskite ir ant laidų užvirtusių medžių ar oro linijų atramų, nes jie gali sukelti pavojų Jūsų gyvybei. Jei gyvenate kaime, uždarykite tvartų, namų duris, langus, langines. Namuose turėkite žibintuvėlį, atsarginių elementų, radijo imtuvą, žvakių.

Nepalikite gyvenamosios vietos be ypatingos priežasties. Jeigu Jūs vis dėlto privalote išvykti, išjunkite elektrą, užsukite dujų, vandens sklendes, uždarykite langus, langines, užrakinkite duris ir atlikite visus įprastus veiksmus, kuriuos darote išvykdami bent kelioms dienoms.

Neužmirškite savo kaimynų: pasiteiraukite, ar jie girdėjo pranešimus. Gal šalia gyvena neįgalūs žmonės, vieniši seneliai ar mažamečiai vaikai, šiuo metu leidžiantys laiką be tėvų. Pasidomėkite, ar jais kas nors gali pasirūpinti, jei ne – padėkite jiems arba informuokite kaimynus, kad nelaimės atveju jie gali skambinti skubios pagalbos telefonu 112.

Sinoptikų duomenimis, naktį praūžęs škvalas šią popietę vėl gali pasikartoti, didžiausia jo tikimybė - Pietrytinėje Lietuvos dalyje. Gamtos stichijos turėtų išvengti tik Šiaurės Lietuva.

Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotraukas.

Škvalas Nidoje:

Kelias Alytus - Valkininkai:

Audra Kaune:

6-asis fortas Kaune

Kauno botanikos sodas:

Kauno Ąžuolynas po škvalo:

Kauno Panemunės kapinės:

Pažaislio šilas:

Petrašiūnų kapinės po audros:

Poilsiavietė prie Merkio:

Varėna po audros:

Varėnos r. Miguičionių kaimas

Stakliškės po audros:

Klaipėda, Kaišiadorys, Gargždai, Skuodas:

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.