aA
Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga antradienį patarė per pirmąjį Amerikos prezidento George'o W.Busho vizitą į Europą nesitikėti konkrečių pareiškimų, kad kuri nors kandidatė gali būti priimta į NATO.
"Būsimos šalys narės nebus įvardytos. Tai nėra kurios nors šalies, netgi JAV, kompetencija. Tai bus nuspręsta Prahos viršūnių susitikime 2002 metų lapkritį - ir nė minute anksčiau, tai visiškai akivaizdu", - antradienį interviu nacionaliniam radijui pareiškė Latvijos prezidentė.

Pasak jos, "visi, užgniaužę kvapą, laukia", kad G.W.Bushas sudėtų akcentus ir išryškintų niuansus. Latvijos prezidentė išreiškė nuomonę, kad Amerikos prezidento kelionė į Europą svarbi jau vien todėl, kad tuoj po rinkimų buvo suabejota, ar jam apskritai rūpi užsienio politika, įskaitant ir Europos.

Apsilankęs Europoje jis įrodys, jog yra priešingai. Be to, Latvijos prezidentė tikisi, kad JAV prezidentas išreikš paramą ir Europos Sąjungos, ir NATO plėtrai.

"Šia prasme tikiuosi mums palankių ir teigiamų pareiškimų", - reziumavo ji.

Jau buvo pranešta, kad antradienio rytą G.W.Bushas atvyko į Ispaniją, pradėdamas pirmąją oficialią kelionę po Europą kaip JAV prezidentas, kuriuo tapo šių metų sausį. Vėliau jis vyks į Belgiją, Švediją, Lenkiją, Slovėniją, dalyvaus trijuose viršūnių susitikimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.