aA
Europos Sąjungos (ES) narystės siekianti Vengrija antradienį tapo pirmąja kandidate, užbaigusia derybas politiškai sunkiu laisvo darbuotojų judėjimo klausimu. Kandidatės priešinosi ES siekiui po jų priėmimo numatyti iki septynerių metų pereinamąjį laikotarpį, per kurį šių šalių darbo jėgos judėjimas į Vakarus būtų suvaržytas.
Tačiau Vengrija neseniai pareiškė pasirengusi sutikti su šiais apribojimais, reikalaudama tik ES užtikrinimo, kad jie bus taikomi lanksčiai.

"Tai yra išskirtinis rezultatas, kuris reiškia tikrą pasistūmėjimą plėtros derybose", - per spaudos konferenciją pareiškė ES plėtros komisaras Guenteris Verheugenas. Pasak jo, dabar yra tikėtina, kad Vengrija užbaigs stojimo derybas iki 2002 metų pabaigos.

Smarkiai spaudžiama Vokietijos ir Austrijos, ES sutiko numatyti Rytų Europos šalių darbo jėgos judėjimo apribojimus. Abi minėtos šalys baiminasi, kad po plėtros jas užgrius darbo ieškančių žmonių antplūdis iš tokių buvusių komunistinių šalių kaip Lenkija, Vengrija ir Čekija.

Berlynas ir Viena būgštauja, kad toks darbo jėgos antplūdis gali išprovokuoti nacionalistinių nuotaikų protrūkį. Šie būgštavimai ypač aktualūs Vokietijoje, kur kitais metais turi įvykti parlamento rinkimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.