aA
Vokietijos vyriausybė ir svarbiausios šalies energetikos kompanijos pirmadienį pasirašė susitarimą palaipsniui atsisakyti naudoti atominę energiją, o kancleris Gerhardas Schroederis tai pavadino pagrindine jo vyriausybės reforma.
Nuclear
Susitarimą, pagal kurį dauguma iš 19 Vokietijos atominių elektrinių būtų uždarytos maždaug iki 2018 metų, dabar galima siųsti į parlamentą ratifikuoti, sakė atstovas spaudai Uwe-Karstenas Heye. Žemesnieji parlamento rūmai - Bundestagas - šį susitarimą galėtų patvirtinti iki kitų metų antrojo ketvirčio.

"Pagaliau susitarėme tvarkingai nutraukti branduolinės energijos naudojimą", - per dokumento pasirašymo ceremoniją sakė G.Schroederis.

Pagal susitarimą nuo 2005 metų būtų uždrausta išvežti iš šalies branduolines atliekas, nors jų grąžinimo atgal į Vokietiją galutinis terminas nenustatytas. Branduolinių atliekų išvežimas į kitas šalis perdirbti Vokietijoje kelia labai daug ginčų.

G.Schroederis pabrėžė, kad pirmadienio susitarimas numato mažiau branduolinių atliekų pergabenimų.

"Mes ne tik palaipsniui atsisakome branduolinės energijos, bet taip pat sudarome sąlygas ateityje plėtoti tokią energijos gaminimo pramonę, kuri pajėgtų konkuruoti , nedarytų poveikio klimatui ir leistų išsaugotų darbo vietas", - sakė G. Schroederis.

Tačiau energetikos kompanijų vadovų požiūris į šį susitarimą yra atsargus. Kompanijos EON tarybos pirmininkas Ulrichas Hartmannas sakė, kad energetikai turėjo "priimti vyriausybės numatytą tikslą atsisakyti branduolinės energijos", tačiau tai esąs ne tas būdas, kuriuo reikėtų riboti anglies dvideginio išmetimą į atmosferą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.