aA
Jau pradėti darbai tam, kad ateities istorikams būtų galima parodyti ir senus internetinius puslapius. Tai siekia padaryti viena iš pelno nesiekiančių organizacijų.
“Mes turime pasaulio šešėlį, kurį galime paimti ir perteikti ateities kartoms”, - sakė “Interneto archyvo” įkūrėjas Brewsteris Kahle.

“Amazon.com” kompanijos pagalbininkė “Alexa Internet” remia “Interneto archyvą”, kuriame jau yra didžiulė puslapių kolekcija. Archyvas dabar renka puslapius, kurie kitaip būtų ištrinti iš kompiuterių ir taip dingtų amžiams.

Dabartiniu saugomos informacijos kiekiu, archyvas jau lenkia Kongreso bibliotekos saugyklą.

1996-aisiais metais pradėjus kaupimą, į kolekciją buvo renkama tik tekstinė medžiaga, kuomet šiais metais “Interneto archyvas” pradėjo rinkti ir paveikslėlius, maždaug po 40 paveikslėlių per sekundę greičiu.

Tačiau daugybė puslapių jau yra dingę.

Kai kurios organizacijos programiškai draudžia, tokioms kompanijoms kaip “Interneto archyvas”, paimti jų puslapių turinį archyvavimui.

Kam išvis saugoti Interneto turinį, juk kiekvienas pasakytų, kad tai beprasmiška?

Turėdamas galvoje seniau išleistus laikraščius, B.Kahle sakė: “Jei mes atrinkinėtume iš laikraščio informaciją, tai ko gero pasiliktume tik pačius straipsnius, o reklaminius skelbimus išmestume, bet istorikai kaip tik ir mėgsta būtent šiuos skelbimus. Jų manymu, jie daug geriau atspindi tuometinį gyvenimą”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.