aA
Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas pirmadienį patikino, kad JAV yra pasirengusios dirbti su savo draugais ir sąjungininkėmis, siekiant "sukurti efektyvų ir moksliškai pagrįsta pasaulinio atšilimo problemos sprendimą".
G.W.Bush
Pirmadienį Baltuosiuose rūmuose susirinkusiems žurnalistams G.W.Bushas sakė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau "išlaikys vadovaujantį vaidmenį" klimato atšilimo klausimais.

Jis taip pat pažymėjo, kad "mūsų draugai ir sąjungininkai JAV nepritarimo Kioto paktui neturėtų traktuoti kaip atsakomybės atsisakymo".

"Aš žinau, kad šis klausimas yra labai svarbus Europai, kurią pirmą kartą aplankysiu kaip prezidentas, - sakė G.W.Bushas. - Žemės gerovė Amerikai taip pat yra svarbi. Tai turi būti svarbu kiekvienai tautai ir kiekvienam pasaulio kampeliui".

Pasak G.W.Busho, pasaulinio atšilimo klausimą svarsto speciali darbo grupė, kuri, be kitų priemonių, rekomendavo "tobulinti technologiją, skirtą stebėti ir mažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį, bei užmegzti partnerystę visame pusrutulyje ir už jo ribų, siekiant stebėti, matuoti ir mažinti šių dujų išmetimo kiekį".

Kovą paskelbtas G.W.Busho nepritarimas 1997 metų Kioto paktui sulaukė griežtos kritikos Europoje. Šiuo paktu siekiama, kad pramoninės valstybės iki 2012 metų 5,2 proc. palyginti su 1990-aisiais sumažintų taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis. Taip mėginama išvengti katastrofiškų pasaulinio klimato pokyčių.

Jungtinės Valstijos yra didžiausia teršėja anglies dvideginiu, kuris, daugumos mokslininkų nuomone, yra svarbiausias šiltnamio efektą sukeliantis veiksnys. Šias dujas išmeta elektrinės, automobiliai, gamyklos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.