aA
Lietuva, sėkmingai pasinaudojusi galimybe pasivyti ankščiau derybas dėl narystės Europos Sąjungoje pradėjusias valstybes, jau "lipa joms ant kulnų", teigia užsienio reikalų ministras, Lietuvos euroderybų delegacijos vadovas Antanas Valionis.
Antanas Valionis
© ELTA
Ministras A.Valionis tai pareiškė pirmadienį Liuksemburge vykusiame derybų konferencijos susitikime, kuriame paskelbta, kad Lietuva ir Europos Sąjunga preliminariai suderino dar du derybų skyrius - Laisvės teikti paslaugas ir Žuvininkystės.

Lietuva ir ES dabar yra suderinusios iš viso 17 skyrių, iš kurių dešimt - vien per pastarąjį pusmetį, Europos Sąjungoje pirmininkaujant Švedijai. Su ES dėl narystės deramasi iš viso pagal 31 skyrių.

Nuo 2000 metų vasario mėnesio, kai Lietuva pradėjo derybas dėl narystės, tai buvo ketvirtasis ministrų lygio derybų konferencijos susitikimas, kuriame dalyvavo ES šalių ir Lietuvos diplomatijos vadovai.

Jame buvo apibendrinti bei patvirtinti pastarojo pusmečio Lietuvos derybų dėl narystės ES rezultatai ir aptartos tolesnės derybų perspektyvos.

Lietuva siekia derybas dėl narystės ES baigti 2002 metų pabaigoje, o 2004 metais būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus.

Derybų konferencijos susitikime Liuksemburge taip pat sutarta, jog pradedami svarstyti dar trys derybų skyriai - Energetika, Žemės ūkio politika, Laisvas asmenų judėjimas.

Aptardamas preliminariai suderintus derybų skyrius, Lietuvos diplomatijos vadovas pareiškė esąs patenkintas tuo, jog derybos dėl pereinamųjų laikotarpių pagaliau pradėjo duoti vaisius.

"Tai, kad Lietuvai suteikti pirmieji pereinamieji laikotarpiai dviejuose labai svarbiuose derybiniuose skyriuose - laisvo prekių ir paslaugų judėjimo, rodo kad atsidūrėme tikrai kitame kokybiniame derybų lygyje, kai abi pusės atsižvelgia į viena kitos interesus", - teigė A.Valionis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.