aA
Lietuvos karinės jūrų pajėgos (KJP) šią savaitę parsiplukdys iš Norvegijos įsigytus du greitaeigius patrulinius katerius.
Kaip BNS pranešė Krašto apsaugos ministerijos atstovė spaudai Rita Grumadaitė, birželio 13 d. į Klaipėdą atplauks du kapitališkai suremontuoti "Storm" klasės greitaeigiai kateriai su modernizuota ginkluote ir navigacine įranga.

Lietuva įsigijo du 1968 metais pagamintus katerius už 2,78 mln. litų. Vienas naujas tokio tipo kateris kainuoja 15 mln. litų.

Kateriai, kurių ilgis 40 metrų, o maksimalus greitis - 36 jūros mazgai (maždaug 70 km per valandą), ginkluoti priekiniais 76 mm automatiniais pabūklais kovai su antvandeniniais taikiniais ir galiniais 40 mm pusiau automatiniais pabūklais kovai su taikiniais ore.

Pasak R.Grumadaitės, kateriai skirti patruliuoti teritorinius vandenis ir ekonominę zoną. Jie išplės paieškos ir gelbėjimo operacijų galimybes, leis greičiau reaguoti į jūros sienos pažeidimus.

Greitaeigių katerių pirkimui iš vienintelio šaltinio anksčiau pritarė Vyriausybė. Du tokius pat kapitališkai suremontuotus katerius įsigijo ir kaimynė Latvija.

1995 metais Norvegija padovanojo Baltijos šalims po tokio tipo greitaeigį katerį, tačiau be ginkluotės. Tąkart Lietuvai dovanotasis laivas pavadintas "Dzūku".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.