aA
Juodojoje jūroje, netoli Gruzijos Počio uosto, pirmadienį prasidėjo NATO karinės pratybos "Cooperative Partner 2001", kuriose dalyvauja maždaug 4 000 kareivių iš 11-os šalių. Šių "Taikos partnerystės" pratybų tikslas yra pagilinti bendradarbiavimą tarp NATO karinio aljanso ir į rytus nuo jo esančių šalių.
Ship
Dviejų savaičių pratybose dalyvauja kariai iš NATO narių - JAV, Prancūzijos, Italijos, Turkijos, Švedijos ir Graikijos, taip pat iš aljansui nepriklausančių Azerbaidžano, Bulgarijos, Rumunijos, Ukrainos ir Gruzijos. Jose taip pat dalyvauja Tarptautinio raudonojo kryžiaus pareigūnai.

"Pagrindinis pratybų tikslas yra atlikti suderintus veiksmus tarp NATO ir jos partnerių karinių pajėgų, pagilinant karinį bendradarbiavimą, taip pat vykdant humanitarines operacijas", - "Reuters" sakė Gruzijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Mirianas Kiknadzė.

Pasak jo, pratybos vyks 40-yje Juodojoje jūroje esančių laivų, taip pat krante.

Rumunija ir Bulgarija yra vienos iš devynių Rytų Europos kandidačių, siekiančių narystės NATO. Dėl tolesnės NATO plėtros į rytus turi būti nuspręsta per kitų metų pabaigoje įvyksiantį NATO viršūnių susitikimą Prahoje.

Ukraina, kuri yra tarp Rusijos ir Vidurio Europos, bando suartėti su NATO, tačiau nepareiškė siekianti narystės.

Azerbaidžanas pasiūlė įkurdinti NATO bazes jo teritorijoje, kurios būtų atsvara Rusijos kariuomenei, dislokuotai kaimyninėje Armėnijoje, su kuria Azerbaidžanas yra įsivėlęs į konfliktą dėl Kalnų Karabacho.

Į Vakarus pradėjusi orientuotis Gruzija pareiškė, jog ketina tapti NATO nare ir tokiu pareiškimu sukėlė milžiniškos kaimyninės Rusijos nepasitenkinimą. Gruzijos prezidentas Eduardas Ševardnadzė pirmadienį pareiškė, kad šios NATO pratybos yra žingsnis, kuriuo siekiama priartinti šalies ginkluotąsias pajėgas prie NATO standartų.

"Kalbant apie politinius aspektus, mes galime laikyti NATO pratybas patvirtinimu, kad mūsų šalis yra pasirengusi žengti giliau euroatlantinės integracijos link", - sakė E.Ševardnadzė interviu radijui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.