aA
Socialdemokratinės koalicijos frakcijos atstovai yra už tai, kad Vyriausybės ketinamoje privatizuoti bendrovėje "Lietuvos dujos" valstybė išlaikytų valdymo kontrolę.
"Valstybė privalo išlaikyti valdymo kontrolę ir sprendimų priėmimo galią", - pirmadienį spaudos konferencijoje Seime teigė Socialdemokratinės koalicijos frakcijos seniūnas Vytenis Andriukaitis.

Socialdemokratas tvirtino, kad jo frakcija išsakys savo poziciją dėl "Lietuvos dujų" privatizavimo, kai tik gaus iš Vyriausybės konkrečius privatizavimo planus.

"Visiškai aišku, kad į "Lietuvos dujas" reikia pritraukti investicijų. Visiškai aišku, kad du partneriai yra labai geri - "Ruhrgas" ir "Gazprom" seniai dirba kartu. Tai yra partneriai, kuriuos galima pritraukti ir sudominti dideliu projektu tiesti dujotiekio magistralę į Vokietiją", - teigė V.Andriukaitis.

Tačiau, pasak V.Andriukaičio, valdymo kontrolę valstybė šioje įmonėje turėtų išlaikyti.

"Reikia bijoti grupinių interesų, kurių gali atsirasti. Valdymo kontrolės galia turi išlikti ne grupinių interesų, bet valstybės rankose", - sakė jis.

Vyriausybė yra numačiusi strateginiam Vakarų investuotojui parduoti ne mažiau kaip 34 proc. "Lietuvos dujų" akcijų. Vyriausybė "Lietuvos dujų" privatizavimo programą yra numačiusi patvirtinti birželio 13 dieną. Šiuo metu svarstoma galimybė privatizuoti iki 75 proc. bendrovės akcijų.

Norą dalyvauti "Lietuvos dujų" privatizavime yra pareiškę Vokietijos įmonės "Ruhrgas" ir RWE, Prancūzijos koncernas "Gaz de France".

Praėjusią savaitę Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacija pranešė ketinanti kartu su Rusijos dujų koncernu "Gazprom" pradėti derybas su Vakarų įmonėmis dėl konsorciumo, dalyvausiančio "Lietuvos dujų" privatizavime, kūrimo.

Pasak korporacijos atstovų, planuojama, kad konsorciumą sudarys vienas iš galimų dujų tiekėjų, t. y. "Gazprom", ir Lietuvos kapitalo atstovai.

Dabar valstybė valdo 92 proc. "Lietuvos dujų" įmonės akcijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.