aA
Prezidentas Valdas Adamkus pirmadienį paragino žemės ūkio ministrą Kęstutį Kristinaitį kuo greičiau spręsti žemės ūkio problemas. Tačiau, anot ministro, tam trukdo lėšų trūkumas.
Žemė
© ELTA
Prezidento referentas ekonomikos klausimais Raimundas Dužinskas žurnalistams sakė, kad vienas svarbiausių darbų, prezidento nuomone, yra žemės grąžinimas kaimo vietovėse, kuris išspręstų daug su tuo susijusių problemų.

Anot R.Dužinsko, V.Adamkus apgailestavo, kad buvo gerokai užgaišta diskutuojant Vyriausybėje ir ginčijantis dėl žemės tvarkymo ir administravimo sistemos.

Prezidentas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl vėluojančių specialios Europos Sąjungos finansinės paramos žemės ūkiui programos SAPARD lėšų. "Prezidento nuomone, dabar nereikia ieškoti kaltų, o sparčiau viską padaryti", - sakė R.Dužinskas.

K.Kristinaičio teigimu, kada Lietuvą pasieks SAPARD lėšos, priklausys nuo to, kaip Finansų ministerijai seksis užbaigti akreditaciją. " Tikimės, kad šią savaitę bus pateikta oficiali akreditacijos ataskaita", - sakė K.Kristinaitis.

Ministro teigimu, SAPARD lėšos Lietuvą pasiekti turėtų rugsėjo ar spalio mėnesį, nes tarp oficialios akreditacijos dokumentų ir ataskaitos pateikimo yra apie 3 mėnesiai.

Nors šiemet SAPARD lėšomis iš esmės nebebus galima pasinaudoti, pasak K.Kristinaičio, jos "niekur neprapuls, nes bus perkeltos į kitus metus".

Pasak K.Kristinaičio, jau parengta papildoma sutartis tarp perdirbėjų ir prekybininkų dėl atsiskaitymo su žemdirbiais, tačiau ji prieštarauja įsigaliosiančiam naujam Civiliniam kodeksui.

"Šį penktadienį Vyriausybėje bus svarstomas Civilinio kodekso pataisų tikslingumas, taip pat Civilinio kodekso įsigaliojimo datos nukėlimas", - sakė K.Kristinaitis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.