aA
JAV viceprezidentas Alas Gore (Elas Goras) ir Teksaso gubernatorius George W. Bushas (Džordžas Bušas) jaunesnysis antradienį užsitikrino galimybes tapti savo partijų kandidatais į prezidentus ir atvėrė kelią ilgai, sunkiai ir įnirtingai rinkimų kampanijai.
Demokratas A. Gore ir respublikonas G. Bushas lengvai laimėjo savo partijų pirminius rinkimus Teksaso, Floridos, Luizianos, Tenesio, Misisipės ir Oklahomos valstijose. Jie užsitikrino reikiamą delegatų skaičių, kad per savo partijų suvažiavimus būtų iškelti kandidatais.

A. Gore tuoj pat išsiuntė elektroninio pašto pranešimą G. Bushui, sveikindamas jį su pergale ir pakviesdamas po dviejų savaičių surengti pirmąją diskusiją.

Jis taip pat vėl paragino G. Bushą sutikti uždrausti nereguliuojamų indėlių "popieriniais pinigais" naudojimą abiejų varžovų kampanijose. Jis sakė nurodęs savajam Demokratų nacionaliniam komitetui nenaudoti šių lėšų televizijos reklamai, kol Respublikonų partija to nepadarys pirmoji.

G. Bushas CNN laidoje "Larry King Live" atmetė šiuos A. Gore pasiūlymus, sakydamas, jog dar anksti pradėti nacionalinio masto rinkimų diskusijas.

Jis taip pat pareiškė, kad kampanijų finansavimo reformos klausimu A. Gore yra "nepatikimas". G. Bushas priminė 1996 metais įvykusį prieštaringai vertinamą A. Gore pasirodymą lėšų rinkimo renginyje Kalifornijos budistų šventykloje.

Abu kandidatai praktiškai jau praėjusios savaitės "superantradienį" laimėjo galimybes tapti Demokratų ir Respublikonų partijų kandidatais. Jų pagrindiniai varžovai, buvęs demokratų senatorius Billas Bradley (Bilas Bredlis) ir respublikonų senatorius Johnas McCainas (Džonas Makeinas), po šių savo varžovų pergalių buvo privesti pasitraukti iš kovos.

Abiejų partijų kandidatų nominacijos klausimas naujojoje JAV politikos istorijoje dar niekad nebuvo išspręstas taip anksti. Dabar šalies laukia aštuonis mėnesius truksianti rinkimų kampanija, o lapkričio 7 dieną prezidento rinkimai.

G. Bushas Teksaso Ostino miesto Žydų bendruomenės centre surengė didžiulę šventę, kurioje dar kartą pažadėjo "atkurti Baltųjų rūmų garbę ir orumą". Analitikai šaiposi, kad ši frazė jau tampa tarsi jo rinkimų kampanijos mantra.

Jis taip pat išryškino savo ir A. Gore pozicijų skirtumus dėl švietimo, kurį G. Bushas irgi tikisi padaryti pagrindiniu kampanijos klausimu.

A. Gore, kuris pats balsavo Tenesio valstijoje, sakyti savo pergalės kalbos nuvyko į Floridą. Jis pareiškė, jog sieks pakartoti prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) žygdarbį - per lapkričio rinkimus palenkti Floridos rinkėjus į savo pusę - nepaisant, kad šios valstijos gubernatorius yra G. Busho jaunesnysis brolis Jebas (Džebas).

"Šis vakaras - tai vakaras, kai mes peržengėme delegatų slenkstį, ir noriu, kad mano buvimas čia simbolizuotų, jog Floridos valstija bus pagrindinis mūšio laukas lapkričio rinkimuose", sakė A. Gore.

Antradienį paskelbta "Gallup" apklausa rodo, kad G. Bushas pirmauja prieš A. Gore 49-43 proc. balsų skirtumu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.