aA
Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FST) trečiadienį pranešė sulaikiusi šios šalies pilietį, įtariamą šnipinėjus Didžiajai Britanijai.
Sulaikytasis yra viename Maskvos kalėjime, sakė FST atstovas, bet daugiau žinių nesuteikė.

Naujienų agentūra RIA pacitavo FST pranešimą, kad sulaikytasis asmuo buvo dirbęs Didžiosios Britanijos žvalgybai Taline, kur jam padėjo Estijos saugumo tarnybos.

FST atstovas spaudai pareiškė, jog įtariamojo šnipo veikla tiriama.

Įtariamasis buvo sulaikytas nepraėjus nė savaitei po Didžiosios Britanijos premjero Tony Blairo (Tonio Blero) susitikimo Sankt Peterburge su laikinuoju Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Britanijos URM atstovas spaudai Londone atsisakė komentuoti šį incidentą, nurodės, kad nėra priimta reaguoti į tokius teiginius ir dalykus, susijusius su žvalgybos reikalais.

Šnipinėjimo skandalai dabar pasitaiko rečiau, negu per šaltąjį karą, tačiau jų visa dar pasitaiko. Rusija jau yra sulaikiusi vieną įtariamą Britanijos šnipą Platoną Obuchovą. Jis buvo suimtas 1996 metais, kai dirbo Rusijos URM. Teigiama, kad jis perdavinėjo paslaptis britų agentams. P. Obuchovo teismas buvo kelis kartus atidėtas. Pernai Rusija išsiuntė iš šalies JAV diplomatę Cherie Leberknight (Čeri Lebernait), kurią irgi kaltino šnipinėjimu. Pranešama, kad ji buvo sučiupta nusikaltimo vietoje Maskvos parke, kai rengėsi susitikti su kontaktiniu asmeniu.

Tarp Rusijos ir Lenkijos neseniai taip pat kilo šnipinėjimo skandalas, kurio metu abi šalys išsiuntė po devynis viena kitos diplomatus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.