aA
Vilniaus meras Artūras Zuokas teigia esąs nenusivylęs pirmaisiais sostinės "dviratizacijos" rezultatais ir tikisi, kad oranžinių savivaldybės dviračių vogimo ir laužymo banga nuslūgs. Šiuo metu užsienyje besilankantis Vilniaus meras taip pirmadienį komentavo pranešimus, jog nuo penktadienio iš 400 oranžinių dviračių 300 dingo, daugiau kaip 20 buvo sugadinti.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
Anot spaudos, pavogti oranžiniai dviračiai buvo pardavinėjami už 20 litų, o perdažyti - už 50 litų.

Pasak Vilniaus mero, savivaldybės tarnybos pirmadienio rytą mieste suskaičiavo 120 dviračių. Nuo penktadienio buvo sugadinti 30 dviračių, iš jų pusė po smulkaus remonto bus sugrąžinti į gatves. A.Zuoko teigimu, jis nelaikąs maždaug 300 dviračių dingusiais, ir tikisi, kad jais važinėja miesto gyventojai.

"Tai - tik akcijos pradžia. Dviračiai po truputį grįš į gatves", - sakė meras. Jo teigimu, vandalizmo atvejų pasitaiko visur, pavyzdžiui, Olandijoje per analogišką akciją dviračiai taip pat buvo niokojami ir vagiami. Visi dviračiai, kurie nupirkti už rėmėjų lėšas, yra apdrausti.

A.Zuoko teigimu, policija anksčiau arba vėliau aptiks visus vogtus dviračius, nes jie pagaminti specialiai savivaldybei, "oranžiniai" gerokai skiriasi nuo serijinės gamybos dviračių. Be to, ant kiekvieno dviračio yra iškaltas specialus numeris.

Dviračiai pagal numatytą tvarką turėtų būti statomi oranžiniuose stovuose Vilniaus centre. Aikštelės įrengtos 90 miesto vietų. Dviračiai skiriami Senamiesčio, Naujamiesčio, Šnipiškių, Antakalnio ir Žvėryno seniūnijoms.

Anot mero, dviračiai prie stovų nebus prirakinami, o savivaldybės tarnybos rytais grąžins dviračius į "oranžinę zoną" miesto centre. Anksčiau savivaldybė skelbė, kad dviračiai turi būti prirakinami 22 valandą, o 5 valandą ryto atrakinami.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.