aA
Lietuvos architektų sąjungos būstinėje Vilniuje penktadienio vakarą išrinkti geriausi 2001 metų JAV architektūros projektai - "The American Architecture Awards" premijų laureatai. Vertinimo komisija geriausiais paskelbė 44 darbus.
Amerikos architektūros premijas 1997 metais įsteigė ir jas kasmet skiria architektūros ir dizaino muziejus "The Chicago Athenaeum". Tai - svarbiausias JAV architektūros ir dizaino centras. Apdovanojimų tikslas - pristatyti pasauliui ir populiarinti JAV architektūros laimėjimus, skatinti jos visuomeninę ir tarptautinę svarbą.

Amerikos architektūros premijų laureatai kasmet renkami vis kitoje šalyje. Pernai geriausius JAV architektūros projektus vertino Italijos architektų ir žurnalistų žiuri, posėdžiavusi Milane.

"The Chicago Athenaeum" prezidentas bei premijos steigėjas Christianas K.Narkiewicz-Laine'as tvirtino, kad lietuviška žiuri ir Vilnius buvo pasirinkti todėl, kad Lietuvoje architektūros lygis pakankamai aukštas, o architektų profesionalumas - akivaizdus: "Be to, esu pusiau lietuvis".

Žiuri vertino daugiau kaip 180 JAV architektų projektų. Įvertinti šių metų Amerikos architektūros projektus buvo patikėta prof. Vytautui Dičiui, architektams Audriui Karaliui bei Eugenijui Miliūnui ir Kražių katalikų parapijos klebonui Alionidui Budriui.

"Lietuvos rytas"