aA
Vilniuje gali atsirasti modernaus meno muziejus, pastatytas tik privačių investuotojų lėšomis. Šią idėją Vilniaus mero Viliaus Navicko potvarkiu nagrinėja speciali darbo grupė, kurios narys biotechnologijos bendrovės „Fermentas International“ valdybos pirmininkas profesorius Viktoras Butkus muziejaus statyboms svarsto skirti milijonus litų.
Po sėkmingo sandorio „Fermento“ valdybos pirmininkas gali skirti milijonus muziejaus įkūrimui Vilniuje
© Corbis

Šiuo metu atostogaujantis V. Butkus planų detaliau komentuoti nenorėjo, nes jie dar esą derinami.

„Lietuvoje ir konkrečiai Vilniuje trūksta vaizduojamojo meno ekspozicijos erdvių, todėl yra svarstoma idėja spręsti šią problemą pastatant Modernaus meno centrą (muziejų). Tuo pačiu jame būtų eksponuojama privačių kolekcionierių ir dailininkų surinktos modernaus meno kolekcijos. Taip šis vertingas paveldas visuomenei taptų labiau prieinamas. Šiuo metu planai yra derinami su Vilniaus miesto administracija, tačiau noriu pabrėžti, kad tai – visiškai privati iniciatyva ir jos įgyvendinimui būtų naudojamos privačios lėšos”, – sakė „Fermento“ valdybos pirmininkas.

V. Navickas apie muziejaus statybos planus taip pat nenorėjo detaliau pasakoti.

„Ši idėja yra gvildenama, bet aš nenorėčiau kažką detaliau komentuoti, nes tai yra idėja. Žmonės, kurie prie jos dirba, galbūt patys pasiskelbs“, – sakė sostinės meras.

Daugiau detalių esą turėtų paaiškėti per du tris mėnesius.

Savivaldybės įmonės „Vilniaus planas“ vyriausiasis architektas Mindaugas Pakalnis DELFI taip pat sakė kol kas plačiau planų komentuoti negalįs. Šiuo metu svarstomos kelios galimos vietos tokiam muziejui.

„Esmė yra tokia, kad pats investuotojas nori už savo pinigus pastatyti, nupirkti kolekciją, įkurti fondą ir po tam tikro laiko atiduoti miestui kaip dovaną. Nedrįsčiau sakyti (apie kokią sumą kalbama – DELFI), bet tai yra dešimtys milijonų litų. (...) Iniciatyva yra unikali, bet istorijoje yra turėjusi analogų. Seniau taip ir bažnyčias, ir muziejus statydavo“, – sakė jis.

Viktoras Butkus
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

V. Butkus kartu su žmona Danguole garsėja ir kaip meno kolekcininkai, mecenatai, yra prisidėjęs prie įvairių meno projektų, jiedu nebe pirmus metus Švenčionių rajone Grybų kaime rengia vasaros plenerus.

DELFI primena, kad vos prieš porą savaičių baigtas bendrovės „Fermentas“ pardavimo sandoris, kuris yra vienas stambiausių nepriklausomos Lietuvos istorijoje įmonių pardavimų.

JAV technologijų milžinė „Thermo Fisher Scientific“ už 100 proc. bendrovės akcijų sumokėjo apie 700 mln. Lt (260 mln. JAV dolerių).

„Fermentas“ gamina molekulinės ir ląstelės biologijos tyrimų priemones.

„Fermentas“ taps bendrovės „Thermo Fisher Scientific“ Analitinių technologijų padalinio (Analytical Technologies Segment) dalimi.

Nuo 2007 m. mažesnę „Fermento“ akcijų dalį valdė bendrovė „Summit Partners“, o likusią – esami ir buvę bendrovės darbuotojai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.