aA
Pasitelkę į pagalbą biologinius, trasologinius ir kitokius tyrimus, sumaniai dirbdami operatyvinį darbą Šiaulių policijos pareigūnai atskleidė labai seną žmogžudystę. Liepos 29 d. Šiaulių apygardos prokurorė Jūratė Tamašauskienė surašė kaltinamąjį aktą ir Aleftinos Bulašovos nužudymo bylą perdavė Šiaulių apygardos teismui. 1998-ųjų gruodžio 29 d. savo kambaryje Tilžės 52 name buvo rastas išniekintos ir žiauriai nužudytos moters lavonas.
Šiaulių kriminalistai atskleidė prieš 12 metų išniekintos ir nužudytos moters bylą
© A.Didžgalvio nuotr.

Įvykio vietos apžiūroje dalyvavęs Nusikaltimų tyrimo biuro viršininkas Arvydas Augas prisimena, kad A. Bulašova rasta nuoga sėdinti fotelyje su smaugimo žymėmis, jos kaklas buvo apvyniotas lygintuvo laidu, galvoje matėsi kirstinės žaizdos. Kambarys sujauktas, išvartyti baldai, daiktai. Atliekant ikiteisminį tyrimą, nustatyta, kad dingę moters ausyse buvę auskarai, nuo piršto numautas vestuvinis žiedas, taip pat pasigesta kitų kambaryje buvusių papuošalų, aukso dirbinių.

A. Bulašova, palikusi savo butą Šiaulių miesto daugiaaukštyje suaugusiems sūnums, persikėlė gyventi į bendrabučio kambarėlį. Jį jaukiai susitvarkė, kas rytą skubėdavo į darbą „Lietuvos geležinkelių" finansų skyriuje. Kam galėjo užkliūti rami, tvarkinga, visą gyvenimą dirbusi ir užauginusi du sūnus moteris? Atsakymą į šį klausimą turėjo rasti Šiaulių miesto vyriausiojo policijos komisariato kriminalinės policijos pareigūnai ir miesto prokurorai.

1998 m. gruodžio 29 d. pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nužudymo, 2006 m. liepos 7 d. perkvalifikuotas į nužudymą iš savanaudiškų paskatų, praneša Šiaulių apskrities policija.

Įvykio vietoje buvo rasta daug biologinių ir kitokių pėdsakų. Tyrimų, kurių negalėjo atlikti Šiaulių apskrities Kriminalistinių tyrimų biuro specialistai, buvo siunčiami į Policijos departamento Kriminalistinių tyrimų centrą ir kitas institucijas, atliekančias biologinius, trasologinius ir kitokio pobūdžio tyrimus. Buvo intensyviai dirbamas operatyvinis darbas, tikrinamos moters nužudymo versijos. Tačiau įtariamieji taip ir liko nenustatyti.

Pasitelkus naujas technologijas, pakartotinai buvo vykdomi įvairūs tyrimai. Nuoseklus ir kryptingas Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus vyriausiosios tyrėjos Aidos Pranienės, Šiaulių apygardos prokuratūros prokurorės Jūratės Tamašauskienės, operatyvininkų bei tyrimus atlikusių pareigūnų darbas nenuėjo perniek. Prieš 12 metų įvykusi kraupi tragediją buvo atkurta ir sulaikytas įtariamasis.

Pasirodo, įvykio metu dar būdamas jaunuolis, A. P., grįžęs iš įkalinimo vietos (atliko bausmę už plėšimą), ieškojo nuotykių. Sulaikymo metu 35 metų vyriškis buvo jau tris kartus teistas, sukūręs šeimą, gyveno Šiaulių mieste. Šiuo metu jis suimtas ir laukia teismo nelaisvėje.

Pavasarį Šiaulių pareigūnai atskleidė kitą seną žmogžudystę.

Šių metų pavasarį Šiaulių apskrities Smurtinių nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai keletą dienų braidė po Auštrakių miške buvusios sovietų karinės bazės teritoriją, ieškodami prieš septynetą metų nužudyto Šiaulių miesto gyventojo palaikų. Pasitelkę į pagalbą gelbėtojus, jie surado suirusio žmogaus liekanas, kurio nužudymu įtariamas D. R. jau atlieka bausmę už bendrovės „Šiaulių energetikos statyba“ direktoriaus Vytauto Banio žiaurų nužudymą. Šiuo metu ikiteisminis tyrimas vyksta ne tik už prieš septynerius metus įvykdytą nusikaltimą, bet ir dėl plėšimo organizavimo, automobilio vagystės.

D. R., nuteistam už sunkų nusikaltimą kalėti 17 metų, nepavyko pasislėpti už kalėjimo sienų. Jo laukia nauji teismai už nusikaltimus, padarytus prieš atsiduriant už grotų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.