aA
Arizona ketvirtadienį apskundė teismo sprendimą blokuoti griežto įstatymo prieš neteisėtus imigrantus svarbiausius skyrius, o Finikso policija suėmė šimtus aktyvistų, protestuojančių prieš tebegaliojančias priemones.
Protestas prieš sugriežtintą imigracijos įstatymą Arizonoje
Protestas prieš sugriežtintą imigracijos įstatymą Arizonoje
© Reuters/Scanpix

Gubernatorės Jan Brewer advokatai ir Arizonos valstija paprašė 9-ojo JAV apeliacinio teismo San Fransiske atšaukti nutarimą, blokuojantį griežčiausius įstatymo "SB 1070" skyrius, taip pat paprašė kuo greičiau išnagrinėti šią apeliaciją.

Įtampa dėl šio teisės akto paaštrino debatus dėl imigracijos visoje šalyje. Imigracijos problema Jungtinėse Valstijose opi jau kelis dešimtmečius, o pastarieji ginčai gali paveikti lapkritį vyksiančius kadencijos vidurio rinkimus, kai prezidento Baracko Obamos vadovaujami demokratai mėgins išlaikyti daugumą Kongrese.

JAV apygardos teismo teisėja Susan Bolton trečiadienį blokavo prieštaringiausiai vertinamas naujojo įstatymo dalis, argumentuodama, kad imigracijos klausimus turi spręsti federalinė vyriausybė.

Įstatymas dėl imigracijos sulaukė didelio visuomenės palaikymo šioje su Meksika besiribojančioje valstijoje ir visoje šalyje, tačiau prieš jį nusiteikęs B.Obama ir žmogaus teisių organizacijos.

JAV Teismo vykdytojų tarnyba nurodė, kad S.Bolton gavo grasinančių laiškų, kai paskelbė savo sprendimą. Be to, vieno JAV Kongreso nario, kuris viešai piktinosi naujuoju teisės aktu, padėjėjai pranešė radę jo biure Arizonoje išdaužtą langą ir kulką.

Respublikonų kontroliuojamas Arizonos kapitolijus priėmė šį įstatymą prieš tris mėnesius, siekdamas deportuoti iš valstijos beveik pusę milijono neteisėtų imigrantų ir užkirsti kelią kontrabandininkams, gabenantiems iš Meksikos žmones ir narkotikus.

Keli šimtai ispanakalbės bendruomenės ir teisės į darbą aktyvistų nudžiugo, sužinoję apie trečiadienį paskutinę minutę teismo paskelbtą nutartį. Jie surengė demonstracijas Finikso centre, skanduodami šūkius ir mušdami būgnus, taip pat protestuodami prieš įstatymą, kuris įsigaliojo ketvirtadienį.

Policija suėmė mažiausiai 48 protestuotojus, kai šia užblokavo gatves netoli šerifo biuro miesto centre ir įėjimą į vietos kalėjimą.

Karšti debatai dėl neteisėtos imigracijos kursto stiprias aistras Jungtinėse Valstijose, kuriose, kaip manoma, gyvena apie 11 mln. neteisėtų atvykėlių, dažniausiai dirbančių menkai apmokamus darbus šešėlinėje ekonomikoje.

Tarp užblokuotų naujojo įstatymo dalių buvo reikalavimas, įpareigojantis policijos pareigūnus tikrinti sustabdytų arba sulaikytų asmenų imigracijos statusą, jeigu kyla įtarimų dėl jo teisėtumo.

Šį įstatymą palaiko dauguma amerikiečių ir 65 proc. rinkėjų Arizonoje.

Tuo tarpu oponentai teigia, kad teisės aktas prieštarauja konstitucijai ir diskriminuoja iš Lotynų Amerikos kilusius ir į juos iš išvaizdos panašius amerikiečius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.