aA
Rusijos vadovui Dmitrijui Medvedevui žmogaus teisių klausimais patariančios tarybos vadovė Ela Pamfilova penktadienį netikėtai paskelbė, jog traukiasi iš užimamų pareigų. Rusijos prezidentas priėmė E.Pamfilovos atsistatydinimą.
Ella Pamfilova
Ella Pamfilova
© AFP/Scanpix

"Deja, ši tema buvo iškilusi ne kartą. Prezidentas priėmė E.Pamfilovos atsistatydinimą, padėkojo jai už daugelio metų darbą ir įnašą, kuriuo ji prisidėjo prie pilietinės visuomenės kūrimo ir žmogau teisių gynimo", - pranešė žurnalistams Rusijos prezidento sekretorė spaudai Natalija Timakova.

Žmogaus teisių ir pilietinės visuomenės plėtros tarybos prie Rusijos Federacijos prezidento pirmininkė atsisakė nurodyti šio savo sprendimo motyvus.

Kai D.Medvedevas, kuris yra baigęs teisės mokslus, 2008 metais atėjo į valdžią, teisių gynėjai vylėsi, kad prezidentas inicijuos teigiamas permainas žmogaus teisių srityje, tačiau ilgainiui nemažai jų ėmė reikšti nusivylimą pažangos stoka.

"Aš padaviau atsistatydinimo iš tarybos pirmininkės posto prašymą, - sakė E.Pamfilova penktadienį. - Tai mano asmeninis sprendimas, niekas manęs nevertė, jis pribrendo ne staiga".

"Apie pasitraukimo priežastis aš dabar nekalbėsiu. Tik pasakysiu, kad ketinu kardinaliai pakeisti veiklos sritį, ir tai tikrai bus ne politika ir ne valstybės tarnyba", - sakė jis.

E.Pamfilova apie atsistatydinimą paskelbė praėjus dienai po to, kai D.Medvedevas pasirašė labai prieštaringai vertinamą įstatymą, išplečiantį Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FST).

Aktyvistai griežtai kritikavo šį įstatymą, teigdami, kad jis sugrąžina šalį į sovietinius laikus.

Partijos "Jabloko" lyderis Sergejus Mitrochinas penktadienį interviu "Interfax" sakė manantis, jog E.Pamfilovą trauktis iš pareigų paskatino būtent šio įstatymo priėmimas.

"Elos Pamfilovos pareiškimas dėl atsistatydinimo - tai reagavimas į įstatymo pataisų, kurios išplečia Federalinės saugumo tarnybos įgaliojimus, pasirašymą", - sakė jis.

"Šio įstatymo priėmimas - gėdinga veika, ir anksčiau E.Pamfilovos taryba prieštaravo šioms pataisoms. Tai (protestas) prieš šias pataisas. Prieš jas yra bet kuris žmogus, kuris nors kiek demokratas", - pabrėžė S.Mitrochinas.

Pasak jo, "gaila, jeigu Ela Aleksandrovna išeis, nes ji pareigingai ir sąžiningai dirbo naudingą darbą".

Maskvos Helsinkio grupės vadovė Liudmila Aleksejeva taip pat labai gerai įvertino E.Pamfilovos darbą ir išreiškė viltį prezidentas nepasirašys jos atsistatydinimo prašymo.

"Tikiuosi, kad šio atsistatydinimo nepriims Dmitrijus Medvedevas", - sakė ji agentūrai "Interfax".

"Ela Aleksandrovna puikiai atlieka savo pareigas, ji dirba pasiaukojamai, kaip sakoma "dega" darbu, ir mes labai vertiname visa tai, ką ji padarė", - pabrėžė L.Aleksejeva.

Apgailestavimą dėl E.Pamfilovos sprendimo atsistatydinti išreiškė ir partijos "Teisingas reikalas" vienas pirmininkų Leonidas Gozmanas.

"Labai gaila, jeigu ji iš tikrųjų išeis, nes tai buvo žmogus, vienas iš nedaugelio valdžioje, kurio pozicijos nuoširdumu galima buvo tikėti", - pabrėžė jis.

"Labai panašu, kad tai protestas prieš visas netvarkas, kurios vyksta pastaruoju laiku mūsų šalyje", - mano jis.

E.Pamfilova savo įgaliojimų perėmėju pasiūlė Aleksandrą Auzaną, kuris savo ruožtu negalėjo pasakyti, ar gali vadovauti Žmogaus teisių tarybai prie Rusijos prezidento.

Valdžią remianti jaunimo organizacija "Naši" sveikino E.Pamfilovos sprendimą, pareikšdama savo interneto svetainėje, kad ji nuolaidžiavo "Žmogaus teisių taryboje prie Rusijos prezidento "kyšininkams" ir "fašistams".

Pagarsėjusi pertvarkos metais kaip kovotoja už ekologiją ir prieš partines privilegijas E.Pamfilova susitikimuose su D.Medvedevu kritikavo valstybės institutų ir teisėsaugos sistemos demoralizaciją. Prezidentas sakė E.Pamfilovai po paskyrimo, kad į Tarybą įėjo "labai gerbiami žmonės, žinomi savo teisių gynimo pozicijomis", ir jis tikisi jų pagalbos atkuriant pilietinę visuomenę.

Pernai lapkritį E.Pamfilova pranešė D.Medvedevui tragišką 37 metų juristo Sergejaus Magnitskio mirties kalėjime istoriją, o šį kovą Europos Sąjungos konferencijoje Maskvoje kaltino Kremlių už varganus demokratijos institutus, neveiksmingus teismus, korupciją ir kitaminčių persekiojimą.

E.Pamfilovos atsistatydinimo išvakarėse vienas valdžios partijos "Vieningoji Rusija" veikėjų Aleksandras Čiadajevas pasiūlė D.Medvedevui "atkreipti dėmesį į tai, kad taryba politizuojasi ..., neatlikdama tiesioginių uždavinių".

"Jeigu tarybos prie prezidento pirmininkei knieti dalyvauti politikoje, ji turi atsisakyti tarybos vadovės įgaliojimų ir eiti į tą politinę partiją, kuri jai bus prie širdies", - sakė A.Čiadajevas partijos portalui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.