aA
Europos Sąjungos (ES) plėtros komisaras Guenteris Verheugenas (Giunteris Ferhoigenas) sakė, kad Airijos rinkėjams atmetus svarbią plėtros sutartį Sąjungos valstybės turėtų daryti daugiau, kad nuramintų narystės ES siekiančias šalis.
EU
"Situacija pasikeitė. Nuo šio momento privalome šalims kandidatėms pasiųsti dar aiškesnį ir įtikinamesnį signalą", ypač ES viršūnių susitikime Geteborge Švedijoje, kuris prasidės šį penktadienį, interviu dienraščiui "Sueddeutsche Zeitung", kuris spausdinamas pirmadienį, sakė G.Verheugenas.

Airija ketvirtadienio referendume nedidele balsų persvara atmetė Nicos sutartį, kuri sudarytų sąlygas ES plėtrai nuo dabartinių 15 iki 27 narių.

"Nicoje ES paaiškino, jog iki 2002 metų pabaigos ji bus pasirengusi priimti naujas nares, kad jos galėtų dalyvauti 2004-ųjų Europos rinkimuose, - sakė G.Verheugenas. - Nuo šio momento ES privalo žengti dar vieną žingsnį ir paskelbti apie savo tvirtą ketinimą iki 2002 metų pabaigos užbaigti derybas dėl plėtros su labiausiai pažengusiomis šalimis".

Naujienos apie sutarties atmetimą Airijoje nuvylė ir privertė susirūpinti tiek dabartines ES nares, tiek kandidates, nors Sąjungos lyderiai tvirtina, kad plėtros planai bus toliau įgyvendinami.

"Derybos vyks toliau, taip pat intensyviai, kaip ir iki šiol, bet šie rezultatai akivaizdžiai sukrėtė skurdesnes kandidates. Praėjusią savaitę buvau Slovėnijoje, ir ten buvo labai baiminamasi", - nurodė G.Verheugenas.

ES plėtros komisaras nerealia pavadino galimybę iš naujo derėtis dėl Nicos sutarties, kuri šiame Prancūzijos kurorte buvo pasirašyta praėjusių metų gruodį. Be to, jis absurdu pavadino pasiūlymą kiekvienai kandidatei nustatyti konkrečią priėmimo datą.

"Tai galėtų pakurstyti tuščias viltis", - paaiškino jis. Tačiau G.Verheugenas sakė esąs "įsitikinęs, kad su ES plėtra susiję terminai bus gerbiami", nepaisant Airijos referendumo rezultatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.