aA
Geriausi “Delfi” ir “Veido” portalo skaitytojų komentarai
Kalba netaisyta

Scandinavian, 08.06.2001 11:20

Is tiesu, diedux tame interviu nusisneka gerokai. Labiausiai gaila, kad paskui tokie formuoja Vakaruose nuomone apie Baltijos salis. Lietuviai nuo sitos nuomones labiausiai nukencia, nes patys apie save garsiau papasakot ir pasireklamuot nesugeba.

Apie Vokietija nezinau, bet Skandinavijoj Baltijos salys suprantamos dazniausiai kaip Estland ir Lettland- toks rezultatas siuo momentu.

Griztant prie baltu, tai is savo kukliu istorijos ziniu zinau kad baltiskos gentys dar iki 13a. gyveno nuo Vislos iki Rygos ilankos. Jei pasiziuresit atidziau zemelapy, dar ir dabar tuose plotuose rasit visokiu -kiemiu, -unu, -yciu ir panasiu pavadinimu, nors daug kur baltu kalbomis niekas jau nekalba. Ir kas man pasakys kad Baltijos krastais turiu vadint "Vokietijos Baltiskas provincijas"?

Musu siauriniu kaimynu (EST, LV)noras detis "vokieciais ir svedais" pagarbos jiems nekelia, greiciau rodo ideju bada ir nepilnavertiskumo kompleksa. Kita vertus, lietuviams budingas bukas saves sureiksminimas ir nepajegumas zvelgti i save regioniniam kontekste. Uztai paskui taip skauda kai i ES veluojam, ar kai estai atvaziave daro bizni.

Manau kad naturalus interesas butu baigt mazvaikiskas baltu (bent jau siauraja prasme)varzybas ir pradet racionalu, pilnavertiska bendradarbiavima. Nekalbu apie tai, kad vien ekonomiskai naudingiau butu turet vientisa stipru regiona.

Paziurekim is kulturines puses: kiek lietuviu zino apie latviu istorija, tradicijas (ir atvirksciai)? Kiek lietuviu atostogoms renkasi kokia Jurmala(arba latviu Nida ir Druskininkus)? Kiek moksleiviu grupiu is LT ir LV aplanko Rytprusius (Lenkijoj ir Karaliauciaus kraste)puoseledami musu kitos baltiskos sakos palikimo likucius? Kiek knygu galima rasti knygynuose apie Latvija (ir Estija)? Kiek bendru renginiu vyksta Siaures LT ir pietu LV miestuose (neskaitant banditu ir kitokiu siuksliu broliavimosi)?

Nematau priezasciu kodel ir estai negaletu jungtis i toki baltiska judejima. Kaip bebutu, simtamete patirtis duoda mums pakankamai bendrumo. Jau nekalbu apie neseniai ju paciu aptiktus genetinius panasumus su baltais. Bet cia ju teise pasirinkti, ar tapti Suomijos provincija, ar ieskoti kazkokio kito identiteto ir savos nisos rytinej Baltijos pakrantej.

Lietuva – ne Baltijos valstybė