aA
Sibire gyvenantys lietuviai niekaip negali sulaukti nors retkarčiais čia atvykstančio lietuvių kunigo, tad priversti melstis rusų kalba. Kaip pasirūpinti užsienio lietuvių bendruomenių archyvais, ko išeiviai pageidauja iš Lietuvos? Šie ir kiti klausimai bus aptariami ketvirtadienį Seime prasidedančiame Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) ir Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJS) kraštų valdybų pirmininkų suvažiavime.
Sibiro lietuviai priversti melstis rusiškai
© D.Tunkūno nuotr.

„Mes iš Lietuvos norime ne tik materialinės, bet ir dvasinės pagalbos, metodinės, kurią gana neblogai gauname“, - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje teigė PLB valdybos narys Antanas Rasiulis iš Rusijos.

Jis pasiskundė, kad Sibire gyvenantys lietuviai niekaip negali sulaukti nors retkarčiais čia atvykstančio lietuvių kunigo. Dėl to katalikiškose Sibiro bažnyčiose visos maldos kalbamos ir Mišios daugiausia lenkų kunigų laikomos rusų kalba.

Suvažiavime Lietuvos bus prašoma padėti išsaugoti įvairių užsienio šalių lietuvių bendruomenių archyvus. Dalis jų nuo senumo pradeda nykti. „Reikia pradėti planuoti, ką taupyti, ką ir kaip laikyti ir kad Lietuvos žmonės bei akademikai ateityje galėtų kreiptis dėl archyvų“, - sakė PLB valdybos pirmininkė Regina Narušienė.

Pasaulio lietuviai taip pat diskutuos, ko pageidauja iš Lietuvos, kaip išlaikyti „Pasaulio lietuvio“ žurnalą ir kaip jį platinti.

Šiuo metu PLB sudaro kraštų lietuvių bendruomenės registruotos 41 pasaulio šalyje. Manoma, kad už Lietuvos ribų gyvena apie 1 mln. lietuvių kilmės asmenų, dalis jų yra Lietuvos piliečiai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.