aA
JAV federaliniai pareigūnai, prieš mėnesį išardę šalyje veikusį Rusijos šnipų tinklą, sulaikė Latvijoje gimusią Teksaso gyventoją. Jai pateiktu kaltinimai mėginus slapta išgabenti į Rusiją tris ant šautuvų montuojamus naktinio matymo prietaisus.
JAV sulaikyta Latvijoje gimusi dalasietė, kuri mėgino slapta išvežti į Rusiją karinius reikmenis
© Corbis

Niujorko federaliniam teismui pateiktuose dokumentuose rašoma, kad 24 metų Anna Fermanova, gyvenanti Dalaso šiauriniame Pleino priemiestyje, kovo mėnesį neturėdama tinkamos eksporto licencijos mėgino išvežti žiūronus.

Pasak dokumentų, naktinio matymo prietaisai buvo aptikti, kai A.Fermanova Johno F.Kennedy oro uoste Niujorke lipo į lėktuvą, turėjusį skristi į Maskvą.

Moteriai buvo leista išskristi, tačiau jai sugrįžus į Jungtines Valstijas ji buvo sulaikyta pagal kaltinimą mėginus eksportuoti JAV amuniciją.

A.Fermanova buvo suimta savo tėvų namuose Pleine liepos 15 dieną. Sumokėjus 50 tūkst. JAV dolerių užstatą jai buvo skirtas namų areštas.

Ši byla, apie kurią pirmiausia pranešė tinklalapis thesmokinggun.com., intriguoja visuomenę ir žiniasklaidą savo pikantiškomis detalėmis, primenančiomis Annos Chapman, kuri liepos 8 dieną teisme pripažino esanti rusų šnipė, istoriją.

A.Fermanova, kaip ir bulvarinės žiniasklaidos ažiotažą sukėlusi žavi rusų šnipė A.Chapman, turi savo puslapį socialiniame tinkle "Facebook", kur galima rasti nemažai jos pikantiškų nuotraukų.

Tačiau A.Fermanovos advokatas Scottas Palmeris pabrėžė, kad jo klientės byla nesusijusi su šnipinėjimu. Pasak jo, moteris naktinio matymo prietaisus įsigijo internetu prašoma vyro draugo, gyvenančio Maskvoje. Jis esą ketino naudoti šiuos prietaisus medžioklėje.

"Nėra jokio terorizmo, šnipinėjimo, nieko, kas nors kiek būtų susiję su pastaraisiais būgštavimais, - sakė advokatas. - Tai moteris, kurį kažką įsigijo internetu, įsidėjo tai į lagaminą ir, kaip paaiškėjo, tokiu būdu pažeidė federalinį įstatymą".

S.Palmeris sakė, kad A.Fermanova yra JAV pilietė, kuri gimė Latvijoje, o užaugo Dalase. Moteris nemažai laiko praleidžia Rusijoje, kur jos vyras dirba finansų srityje.

Teismui pateiktuose dokumentuose rašoma, kad imigracijos ir muitų pareigūnai tiria A.Fermanovos ir kitų asmenų veiksmus dėl bandymo be deramos licencijos eksportuoti JAV karinius reikmenis.

Dokumente detaliai nurodoma, kaip agentai kovo 1 dieną aptiko A.Fermanovos bagaže naktinio matymo prietaisus ir kad kai kurie identifikaciniai žymenys ant jų buvo užtušuoti juodu žymekliu.

A.Fermanova agentams sakė, jog žymenis užtušavo "tam, kad jie būtų mažiau pastebimi" jai bandant išvežti juos į užsienį be licencijos, sakoma dokumente.

S.Palmeris sakė, kad A.Fermanova mokėsi kosmetologės profesijos. Ji turi Teksaso kosmetologės licenciją, kurios galiojimas baigsis kitais metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.