aA
Vienam britų riaušių policijos pareigūnui pateikti kaltinimai dėl neleistino aplaidumo, tikriausiai nulėmusio laikraščių pardavėjo Iano Tomlinsono mirtį per antiglobalistų demonstraciją, vykusią per Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimą Londone, antradienį pranešė Skotland Jardas.
Londono policininkui pateikti kaltinimai dėl žmogaus mirties per antiglobalistų mitingą
© AFP/Scanpix

Pasak žiniasklaidos, policijos konsteblis Simonas Harwoodas pastūmė į nugarą ir pargriovė 47 metų I.Tomlinsoną, kai šis atsidūrė prie piktai protestuojančių demonstrantų, kurie pernai balandį buvo susirinkę prie Anglijos banko pastato Londone.

Praeitą savaitę Karališkosios prokuratūros tarnyba paskelbė, jog dėl I.Tomlinsono mirties jokie kaltinimai nebus paskelbti. Tačiau Metropolio policijos komisaras Paulas Stephensonas sakė, kad S.Harwoodui bus pradėtas vidinis tyrimas, gavus nepriklausomos policijos priežiūros organizacijos ataskaitą.

"Galiu informuoti komitetą, kad tam pareigūnui šį rytą buvo pranešta, jog priimtas sprendimas pradėti vidinį tyrimą dėl neleistino aplaidumo", - P.Stephensonas sakė parlamento Vidaus reikalų komitetui.

"Būtų teisinga ir derama, kad šis tyrimas dėl aplaidumo būtų skubiai pradėtas. Taip pat derėtų viešai paskelbti visus vidinio tyrimo faktus - nuo šiol tuo rūpinsis koroneris", - pridūrė pareigūnas.

Jeigu pareigūnas būtų pripažintas kaltu dėl didelio aplaidumo, jis gali netekti darbo.

Viešųjų tyrimų direktorius Keiras Starmeris sakė, kad I.Tomlinsonas per tą incidentą ėjo namo ir nedalyvavo protestuose.

Jis lėtai ėjo susikišęs rankas į kišenes tolyn nuo riaušių policijos protestuotojų rikiuotės, kai vienas iš pareigūnų žengė į priekį, smogė vyrui gumine lazda ir smarkiai pastūmė į nugarą.

Tuojau po šio incidento I.Tomlinsonas susmuko ir mirė. K.Starmeris nurodė, kad kaltinimai dėl žmogžudystės nebus pateikti, nes gydytojai pateikė prieštaringus duomenis.

Pirminis palaikų medicininis tyrimas parodė, kad I.Tomlinsonas mirė nuo širdies smūgio, tačiau vėlesni tyrimai parodė, kad mirtis ištiko dėl vidinio kraujavimo.

K.Starmeris sakė, jog pakanka įrodymų, kad S.Harwoodo veiksmai būtų pripažinti užpuolimu, tačiau šie kaltinimai nebus pateikti, nes sukako šešių mėnesių senatis.

I.Tomlinsono šeima pareiškę, jog toks sprendimas gėdingas.
"Visiškai suprantu Tomlinsono šeimos ir visuomenės pyktį, peržiūrėjus vaizdo įrašą, padarytą prieš Iano Tomlinsono mirtį. Suprantu jų pasipiktinimą, jog dėl šio atvejo nebuvo iškelta baudžiamoji byla, - sakė P.Stephensonas. - Aš tai suprantu ir jaučiu. Išties užjaučiu šeimą, kuri atsidūrė tokioje padėtyje."

Dėl kai kurių policijos pareigūnų bereikalingo smurto per pernai balandžio 1-2 dienomis vykusias demonstracijas prieš G-20 viršūnių susitikimą gauta šimtai skundų. Policijos veiksmus pasmerkė daugelis politikų, Nepriklausoma skundų dėl policijos komisija ir Jos didenybė policijos inspektūra.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.