aA
Parlamentarai neatsisako ketinimų bausti alkoholinius gėrimus transporto priemonėse vartojančius keleivius – kovotojas prieš alkoholizmą Seimo narys Antanas Matulas patvirtino, kad įstatymo pataisomis sieks sumažinti alkoholio vartojimą bei avarijų skaičių keliuose. Įstatymo pataisoms pritaria ir policija, beveik pusantrų metų nebebaudžianti automobiliuose girtaujančių keleivių.
Seimas vėl sieks bausti už alkoholio gėrimą automobilyje
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

„Policijos pareigūnai keleivius įspėja, kad taip elgtis automobilyje nederėtų, nes yra pažeidžiamas Alkoholio kontrolės įstatymas“, - pripažino Policijos departamento Viešosios policijos valdybos viršininkas Renatas Požėla.

„Policija negali bausti, nes įstatymo pataisos nėra priimtos iki šiol“, - patikino ir Lietuvos policijos eismo priežiūros tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius.

Bausti visus, kurie automobilyje turi atidarytą alkoholinio gėrimo butelį ar skardinę, Seimo nariai nusprendė dar 2008-ųjų spalio 14-ąją, kai buvo pritarta Lietuvos Respublikos alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.

Neprabėgus nė trims mėnesiams po įstatymo įsigaliojimo Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) išaiškino, kad Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK) nėra numatyta atsakomybė už alkoholio vartojimą automobilio salone.

„Tokia veika negali būti kvalifikuojama nė pagal vieną iš šiuo metu ATPK įtvirtintų straipsnių“, - priimdamas sprendimą vieno Anykščių gyventojo byloje pažymėjo teismas.

Policija įstatymą pažeidusius asmenis baudė pagal ATPK 163(2) straipsnio 1 dalį, tačiau paaiškėjo, kad šiame straipsnyje įtvirtintomis teisės normomis siekiama tik užtikrinti teisėtą prekių, esančių akcizo mokesčio objektu, apyvartą ir ją apsaugoti, tuo pačiu apsaugant ir valstybės finansų sistemą.

Seimo narys A. Matulas DELFI aiškino, kad po teismo sprendimo užregistravo ATPK pataisas, tačiau jos užstrigo Seime.

„Šio pavasario sesijoje nepavyko rasti laiko priimti šias pataisas“, - guodėsi parlamentaras, tačiau tuo pačiu pareiškė, jog bus siekiama bausti ne tik automobilio salone alkoholį vartojančius asmenis, bet ir griežčiau bausti mobiliaisiais telefonais kalbančius bei posūkio ženklą rodyti „pamirštančius“ vairuotojus.

A. Matulo teigimu, už alkoholio vartojimą automobilyje turėtų būti baudžiama nuo 300 litų, o už kalbėjimą telefonu bei perspėjamo signalo nerodymą darant posūkį, numatyta sankcija nuo 200 Lt.

Prie įstatymo pataisų prisidėjusi parlamentarė Vida Marija Čigriejienė sakė, kad priėmus ATPK pataisas Lietuvos keliuose turėtų sumažėti nelaimių.

„Įstatymas gali būti priimtas, bet gyvenimo realybė yra visai kas kita – štai aš savo apygardoje žinau visus alkoholio prekybos taškus, policija irgi juos visus žino, bet neišnaikina“, - aiškino parlamentarė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.