aA
Lietuvoje sparčiausiai Europos Sajungoje mažėja gyventojų, skelbia „Eurostat“. Sociologai įsitikinę, kad ateityje tai lems didžiules socialines problemas.
Lietuvos gyventojų skaičius pernai mažėjo sparčiausiai ES
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Ekonomistai sako, kad užsienyje gyvenančių tėvynainių parama tėvynėj likusiems giminaičiams smarkiai pervertinama.

Europos Sąjungos statistikos tarnybos „Eurostat“ duomenimis, per praėjusius metus iš Lietuvos oficialiai emigravo apie 15
tūkst. gyventojų, gimė 5 tūkst. mažiau kūdikių nei mirė žmonių. O tai esą didžiausias piliečių skaičiaus mažėjimas iš visų Europos Sąjungos valstybių.

Sociologai sako, kad mažėjantis gimstamumas ir auganti emigracija gresia Lietuvai naujomis socialinėmis ir ekonominėmis problemomis.

„Tie, kurie išvyksta, yra aktyvūs ir verslo kontekste, ir drąsos. Viso to reikia šalyje, viso to reikia politiniam gyvenimui, viso to reikia nevyriausybinėse organizacijose“, – pabrėžia Boguslavas Gruževskis, Socialinių tyrimų centro Darbo ir socialinių tyrimų instituto direktorius.

„Mažėja vaikų arba tie vaikai, kurie lieka, jie dažnai našlaičiai prie gyvų tėvų. [...] Kitaip sakant, iškils nemažai naujų socialinių problemų, kurios pasirodys gal po 10–15 metų. Apie jas šiuo metu mažai kas galvoja“, – sako Rasa Ališauskienė, bendrovės „Baltijos tyrimai“ generalinė direktorė.

Ekonomistai sako, kad darbingo amžiaus žmonių emigracija lems ne tik mažesnes įplaukas į biudžetą, bet ir mažesnį šalies gamybinį pajėgumą, o užsienyje gyvenančių tėvynainių parama likusiems Lietuvoje yra smarkiai pervertinama.

„Ypač mažuose miestukuose žiūrint bankų skyriuose, kaip vyksta, kokios operacijos atliekamos grynaisiais pinigais, na, susidaro toks vaizdas, kad faktiškai visi klientai ateina išsikeisti Norvegijos kronų, Anglijos svarų, eurų į litus.

Jeigu paskaičiuotume, kiek tų perlaidų yra, kokia suma pinigų atsiunčiama į Lietuvą, palyginus su bendrom šalies pajamom, t.y. su BVP, mes pamatysime, kad tai yra maždaug 3 proc. Na, šiek tiek daugiau.

Bet išvykusių gyventojų yra ne 3 proc. – yra kur kas daugiau“, – komentuoja Julita Varanauskienė, šeimos finansų ekspertė.

Specialistų teigimu, didžiausias Europoje gyventojų skaičiaus mažėjimas esą tik parodo šalies nepatrauklumą.

„Žmonės tokiu būdu kaip ir protestuoja, tokiu būdu jie parodo savo nepasitenkinimą gyvenimo sąlygomis vienoje ar kitoje šalyje. Kaip Bulgarijoje, Latvijoje, taip ir Lietuvoje“, – sako B. Gruževskis.

„Eurostat“ duomenimis, pagal gyventojų skaičiaus mažėjimo spartumą po Lietuvos – kaimyninė Latvija, Bulgarija ir Vokietija.

Tuo metu Liuksemburge, Švedijoje ir Slovėnijoje gyventojų gausėjo labiausiai. Į šias šalis imigravo daugiausiai žmonių.

www.lrt.lt