aA
Daugiau nei vidutiniškai uždirbanti Ieva (vardas pakeistas), pagimdžiusi trečiąją atžalą, nustebo sužinojusi, kad keletą mėnesių dėl netobulo skaičiavimo jai priklauso vaiko pinigai, kurie mokami mažiau pajamų turinčioms šeimoms. Moters nuomone, taip švaistomi valstybės pinigai.
Dėl netobulo skaičiavimo vaiko pinigai siūlomi ir neblogai uždirbančioms šeimoms
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Ieva, išėjusi nėštumo ir gimdymo atostogų, iškart gavo keturių atlyginimų dydžių motinystės pašalpą. Pagimdžiusi trečią vaiką ji kreipėsi į socialinės rūpybos skyrių dėl vienkartinės išmokos gimus vaikui ir sužinojo, kad jai priklauso ir vaiko pinigai, nes esą tuos keturis ji negavo pajamų ir taip jos šeima pateko tarp tų, kuriems priklausytų parama.

Pagal dabar galiojančią tvarką, išmoka vaikui, dar vadinama tiesiog vaiko pinigais, vertinant šeimos pajamas mokama vaikams iki 7 metų, kai šeimoje auga vienas ar du vaikai, o jei yra trys ir daugiau vaikų, išmoką galima gauti iki 18 metų.

Ši išmoka gali būti mokama, jei vienam šeimos nariui per mėnesį tenka mažiau nei 525 Lt.

„Manęs paklausė, ar man priklauso kokios nors pašalpos, aš atsakiau, kad pagal mano pajamų dydį neturėtų priklausyti. Po to kažką paskaičiavo kompiuteryje ir pasakė, kad priklauso. Aš dėl to labai nustebau. Jie skaičiuodami, ar priklauso pašalpos, vertina, kad per tuos keturis mėnesius aš negavau jokių darbo pajamų. Žinoma, kad aš negavau su darbu susijusių pajamų, tačiau aš už tai gavau kompensaciją iš anksto“, – pasakojo moteris.

Taip visai netikėtai ji gavo kelis šimtus litų. Vaiko pinigai per mėnesį sudaro 52 Lt už vieną vaiką.

„Tada jie ir paskaičiavo, kad už kiekvieną vaiką priklauso po kažkiek litų. Susidarė keli šimtai litų. Mane nustebino tai, kad šiek tiek švaistomasi pinigais“, – sakė Ieva.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atsakyme DELFI rašoma, kad į motinystės pašalpą turi būti atsižvelgiama skaičiuojant, ar šeimai priklauso vaiko pinigai. Komentuoti konkretų atvejį, anot specialistų, sunku, nes trūksta konkrečių duomenų.

„Kad būtų išmokėti vaiko pinigai, asmuo turi parašyti prašymą savivaldybėje. Tie, kuriems išmokos nereikia, paprastai nesikreipia ir neteikia prašymų jai gauti“, – rašoma atsakyme.

Anot ministerijos, motinystės pašalpa už nėštumo ir gimdymo laikotarpį mokama vienu metu, kai moteris išeina šių atostogų, kadangi ji skiriama iškart visoms 126 dienoms.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.