aA
Kritikuoti Vyriausybę ir valdančiuosius tapo madinga – tarsi virto savotišku nacionaliniu sportu. Bet sunku susilaikyti neįsiliejus į šio kritikų choro gretas: Vyriausybės sprendimai, arba tiksliau, kai kurių sprendimų vengimas provokuoja pabaksnoti pirštu į akivaizdžius dalykus. Nemaloniai nuteikia ir iš moralinių aukštumų kalbančių konservatorių plačiai taikomi dvigubi standartai. Kalbėti tenka, žinoma, apie pinigus.
M.Garbačiauskaitė. Konservatoriai ir neteisingas valstybės gelbėjimas
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Pačiam premjerui kritika – kaip nuo žąsies vanduo. Jis turbūt vaikšto su ausų kištukais – kad vietiniai kritikai netrukdytų - ir didele antena rankose – kad užsienio pagyros neliktų neišgirstos, bei tikisi, kad jo nuopelnus įvertins ateities kartos ir istorikai. Gal ir gerai, kad premjeras kritikos jūroje pasitaikančius pagyrimo lašus išmoko transformuoti į pasitikėjimą savimi. Turbūt šioms autogeninėms treniruotėms neblogai pasitarnauja ir premjero aplinka. Bet eilinis pilietis, išvydęs A.Kubiliaus veidą su nauju pranešimu televizoriaus ekrane, nori nenori instinktyviai suspaudžia rankose piniginę, kad bent taip išlaikytų sparčiai tirpstančias savo pajamas.

Nes didžiausia bėda ne ta, kad Vyriausybė neatsitraukia nuo savo taupymo planų. Bėda ta, kad beatodairiškas Vyriausybės nusiteikimas spaustis didžiausia našta užgriuvo verslą ir socialiai jautrius piliečius, tačiau tikrai nebuvo taip griežtai taikytas monopolinėms įmonėms ir viešajam sektoriui. Nekalbant apie pačius politikus.

Atrodytų, konservatoriai rimtai susirūpinę šalies ateitimi, jei ne vienas „bet“ - ši taisyklė negalioja visiems vienodai. Kol valdantieji netaikys tokių pačių griežtų reikalavimų sau, nesiliaus proteguoti ir nuolaidžiauti saviškiams, tol jų politika paliks rinkėjus su nemaloniu neteisybės jausmu viduje.
Monika Garbačiauskaitė

Nors konservatoriai labai stengiasi įrodyti kitaip, skaičiai sako, kad valstybės sektorius sunkmečiu susispaudė kur kas mažiau nei verslas ar visas šalies ūkis. Valstybės tarnautojų vidutinė alga buvo didesnė nei dirbusiųjų privačiame sektoriuje, o mokamų darbo valandų skaičius pernai mažėjo kur kas mažiau nei privačiame. Kiek verti vien priedai ir priemokos, kurie gali siekti net 70 proc. pareiginės algos…

Pernai atlyginimų mažėjimo išvengė tik trijų sektorių darbuotojai – informacinių technologijų ir ryšių, švietimo bei monopolinių dujų, elektros ir vandens tiekimo įmonėse, visur kitur algų lygis krito. Ironiška, tačiau vienintelis privatus IT sektorius išvengė algų kritimo ir dėl pačios Vyriausybės intervencijos į šią sritį. Atsiviliojusi į Lietuvą užsienio kapitalo įmonę „ Barclays“ ir suteikusi šiai įmonei lengvatines sąlygas, Vyriausybė pablogino verslo aplinką saviems: IT sektorius buvo priverstas kelti atlyginimus specialistams, kuriuos norėjo pervilioti ta pati „ Barclays“.

O štai monopolijos, su kuriomis kovoti šventą karą garsiai žadėjo ir tie patys konservatoriais, ir prezidentė Dalia Grybauskaitė, ir toliau ramiai sau klesti. Akivaizdu, kad Vyriausybei padidinti mokesčius ar nukirsti socialines išmokas – daug paprasčiau, nei susigaudyti korumpuotame monopolininkų versle. Kai STT ėmėsi „Vilniaus vandenų“ vadovybės, tai nenustebino premjero – esą ten vykę dalykai turėjo pareigūnams užkliūti anksčiau. Tačiau naujausia patirtis rodo, kad nei A.Kubilius, nei ūkio ministras Dainius Kreivys nesitikėjo, kad įvykiai klostysis taip painiai.

Net ir pasikeitus įmonės vadovui, Ūkio ministerija ir Viešųjų pirkimų tarnyba stumdosi su „Vilniaus vandenimis“ dėl dokumentų pateikimo. Tuo pat metu šie beatodairiškai keisčiausiems vadovų kaprizams išlaidavę monopolininkai žada Vilniuje, Vilniaus rajone, Šalčininkuose ir Švenčionyse vandenį branginti 50 proc., nors dar gegužės pradžioje skelbta, kad kaina galėtų didėti ne daugiau kaip penktadalį.

Gal ir gerai, kad premjeras kritikos jūroje pasitaikančius pagyrimo lašus išmoko transformuoti į pasitikėjimą savimi. Bet eilinis pilietis, išvydęs A.Kubiliaus veidą su nauju pranešimu televizoriaus ekrane, nori nenori instinktyviai suspaudžia rankose piniginę.
Monika Garbačiauskaitė

Monopolininkai ne tik nesimažina atlyginimų, jiems pavyksta užsiauginti riebius pelnus. Štai „Lietuvos dujos” per pirmąjį šių metų ketvirtį neaudituotais duomenimis gavo 71,6 mln. Lt grynojo pelno. Tai beveik 1,5 karto daugiau nei pernai tuo pačiu metu. Nenutylančiame reikalavimų kelti monopolininkų paslaugų kainas fone Vyriausybės nesugebėjimas tvarkyti monopolijų erzina sunkiai besiverčiantį verslą.

Štai po dvejų metų žiauraus karpymo ir mokesčių didinimo Vyriausybė atsipeikėjo, kad esama ir negrabiai valdomo valstybės turto, kurio grąžą visi, kas netingi, išvagia. Sakė, viską suskaičiuos, peržiūrės ir kažką darys. Ką - dar nenusprendė, bet panašu, kad privatizuos.

Beverždama diržus tiek, kad visiems paprastiems mirtingiesiems jau akys ant kaktos iššoko, tuo pačiu metu valdančioji koalicija pasirūpino, kad partijoms iš biudžeto būtų atseikėta nebloga kompensacija už praėjusių rinkimų kampaniją.

Gegužės 18 dieną parlamentarai priėmė naują Politinių partijų ir kampanijų finansavimo įstatymą, kuriame anksčiau tik numatytą galimybę gauti kompensacijas už patirtas išlaidas pakeitė į prievolę tokias išmokas pervesti.

Vyriausybė nedelsdama nusprendė iš Privatizavimo fondo partijoms skirti 4 mln. 99 tūkst. litų. Premjeras sako, kad Vyriausybė tik vykdė Seimo sprendimą.

Bet Vyriausybę juk sudaro valdančios koalicijos partijų deleguoti ministrai. O iš koalicijos partnerių didžiausių įsiskolinimų turintiems konservatoriams, kuriems ir vadovauja premjeras, tai – puiki galimybė biudžeto pinigais padengti savo skolas. Žodžiu, kaip toje serijoje apie poną Byną – pats sau pasirašo sveikinimą su gimtadieniu, po to pats nustemba jį gavęs, išdidžiai perskaito ir puola švęsti. Ir neapsirikite – tai ne vienintelės, o PAPILDOMOS dotacijos partijoms!

Konservatoriai niekaip nepasmerkė ir skandalingo 2,5 mln. litų vertės aukštųjų mokyklų reitingavimo konkurso, kurį laimėjo parlamentaro konservatoriaus Manto Adomėno įsteigtas Demokratinės politikos institutas. Konservatorių valdoma Krašto apsaugos ministerija už juokingą kainą leido nuomotis namą buvusiam kariuomenės vadui Valdui Tutkui. Kodėl valdančioji dauguma tokia atlaidi saviems ir griežta visiems kitiems, anot jų, tik ir bandantiems įsisukti į varganą „Sodros“ biudžetą (turiu omenyje bedarbius, motinas, ligonius – paskaičiuokime, kiek naujų ribojimų ir griežtinimų jie sulaukė per pastaruosius porą metų).

Premjeras ir finansų ministrė įsitikinę, kad Vyriausybė elgiasi teisingai ir nusileisti neketina – vienintelis mūsų visų kelias – tai negailestingas taupymas. Atrodytų, konservatoriai rimtai susirūpinę šalies ateitimi, jei ne vienas „bet“ - ši taisyklė negalioja visiems vienodai. Kol valdantieji netaikys tokių pačių griežtų reikalavimų sau, nesiliaus proteguoti ir nuolaidžiauti saviškiams, tol jų politika paliks rinkėjus su nemaloniu neteisybės jausmu viduje. Ir taip atsainiai moti ranka į tą savijautą politikams galėtų patarti nebent politinių savižudybių specialistas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.