aA
Radiacinės saugos centro (RSC) Klaipėdos skyriaus specialistai gavo pranešimą iš vienos Klaipėdos įmonės, užsiimančios metalo laužo supirkimu, vadovybės, kad rūšiavimo metu, naudojant specialią įrangą, buvo nustatyta metalo laužo radioaktyvioji tarša.
Klaipėdoje aptikta radioktyvaus metalo laužo, RSC nuotr.
Klaipėdoje aptikta radioktyvaus metalo laužo, RSC nuotr.

Įmonės administracija informavo, kad nerūdijančio metalo laužas buvo atgabentas iš Kazachstano ir užterštumas nustatytas kraunant jį į laivą, kuris turėjo pasiekti Olandiją.

Atrinkti 8 vienetai nerūdijančio metalo gaminių, kurie skleidė didesnę nei foninė jonizuojančiąją spinduliuotę. Pagal RSC Klaipėdos skyriaus specialistų rekomendacijas, radioaktyvios detalės izoliuotos nuo kito metalo laužo ir sudėtos į specialią metalinę dėžę su spyna bei perduotos saugojimui darbuotojų retai lankomoje vietoje.

RSC Klaipėdos skyriaus specialistai, nuvykę į vietą, atliko tyrimą ir radiologinius matavimus bei paėmė tepinėlius paviršinei radioaktyviajai taršai identifikuoti. RSC Radiologinėje laboratorijoje atlikus gama spektrometrinius tyrimus, buvo identifikuoti radionuklidai radis Ra-226 (ant visų detalių paviršių), kobaltas Co-60 (ant pirmos ir trečios detalių paviršių), cezis Cs-137 (ant pirmos detalės paviršiaus). Išmatuoti radžio Ra-226 aktyvumai buvo didesni nei leidžia normatyviniai dokumentai. Ant penktos detalės paviršiaus aptikta įsodrinto urano (U-235). Po tyrimų rezultatų įvertinimo, užterštos nerūdijančio metalo detalės, kaip radioaktyviosios atliekos, perduotos VĮ Radioaktyviųjų atliekų tvarkymo agentūrai (RATA) tvarkymui.

Kaip įprasta tokiu atveju, RATA nemokamai išvežė detales, o RSC specialistai atliko pakartotinus matavimus įvykio vietoje. Nustatyta, kad neigiamo poveikio aplinkai ar žmonių sveikatai radionuklidais užterštas metalas neturėjo.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.