aA
Seimas antradienį kreipėsi į Jungtinių Amerikos Valstijų vadovus ir piliečius, dėkodamas už daugiau kaip pusę amžiaus vykdytą SSRS okupacijos nepripažinimo politiką.
Už Seimo Užsienio reikalų komiteto (URK) pirmininko Audroniaus Ažubalio inicijuotą kreipimąsi balsavo 55 parlamentarai, nė vienas neprieštaravo ir 3 susilaikė.

Seimas kreipiasi į "visus JAV piliečius ir dėkoja jiems už tai, kad per 60 metų jų išrinkti prezidentai ir Kongresas nuosekliai gynė demokratiją bei žmogaus teises, kad jie - galingos ir stiprios valstybės aukščiausieji pareigūnai - kartu visą laiką buvo ir mūsų šalies bičiuliai, kurie, nepaisydami didelio ir agresyvaus Lietuvos kaimyno, rėmė Lietuvos siekį atkurti savo nepriklausomybę ir remia jos siekį užtikrinti savo ateitį integruojantis į ES bei NATO".

"Lietuvos Respublikos Seimas dėkoja visiems, sunkiu ir tragišku mūsų valstybei metu buvusiems kartu su mumis, ir linki kiekvienai amerikiečių šeimai, kiekvienam JAV piliečiui visokeriopos sėkmės", sakoma kreipimesi.

Šis dokumentas yra netiesioginis atsakas į birželio viduryje JAV Atstovų rūmų ir Senato priimtą paralelinę rezoliuciją Nr.122 (Concurrent Resolution), kurioje pabrėžiama, jog JAV prieš 60 metų pradėjo įgyvendinti Lietuvos, Latvijos ir Estijos prievartinio inkorporavimo į SSRS nepripažinimo politiką

Kaip žinoma, 1940 metų birželį Baltijos valstybes okupavus Rusijai, tų pačių metų liepos 15 d. tuometinis JAV prezidentas Franklinas Delano Rooseveltas (Franklinas Ruzveltas) priėmė įsaką, kuriuo remiantis, buvo "įšaldytas" Baltijos valstybių turtas Amerikoje, o liepos 23 d. buvo priimtas pirmasis viešas JAV Valstybės departamento pareiškimas dėl sovietinių perversmų Baltijos valstybėse nepripažinimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.