aA
Vos pusę bausmės už savo motinos nužudymą atlikęs Varėnos rajono gyventojas Saulius Mazaliauskas prarado viltį anksčiau susitikti su savo žmona ir nepilnamečiais vaikais. Vilniaus apygardos teismas paskelbė, kad savo 70-metę motiną taburete mirtinai uždaužęs vyras nebus paleistas anksčiau laiko iš įkalinimo įstaigos, nes taip būtų pažeisti humaniškumo ir teisingumo principai.
Nusikaltėlis
Nusikaltėlis
© Scanpix

Vilniaus pirmųjų pataisos namų vartai 36 metų S. Mazaliauskui jau buvo beveik atsivėrę – liepos 10-ąją Vilniaus miesto trečiasis apylinkės teismas patenkino nuteistojo prašymą paleisti į laisvę anksčiau laiko. Tiesa, su šia teismo nutartimi nesutiko Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra, aukštesnės instancijos teismo teisėjų prašiusi panaikinti nuteistajam priimtą palankų sprendimą.

S. Mazaliauskas dar 2005-aisiais buvo nuteistas 9 metų laisvės atėmimo bausme, jam liko kalėti 4 metai 4 mėnesiai ir 15 dienų.

Nuteistasis pasinaudojo įstatymuose numatyta galimybe ir teismo prašė jį išleisti anksčiau į laisvę, juoba kad tam net neprieštarauja įkalinimo įstaiga. Pasak pataisos namų vadovų, motinžudys esą net 10 kartų skatintas, šiuo metu dirba tvarkiniu, palaiko socialinius ryšius su žmona ir trimis vaikais, tiesa, įkalinimo įstaigoje jo niekas nelanko.

Prokuroras: po nuosprendžio kaliniai žino kiek turės kalėti

Kaip teismui aiškino S. Mazaliauskas, teismas privalo taikyti įstatymuose numatytas lengvatas nuteistiesiems, priešingai esą bus pažeistos Lietuvos piliečių teisės, o kaliniai praras pasitikėjimą teisine sistema bei viltį išeiti į laisvę anksčiau laiko.

Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija paskelbė, kad dar ne laikas išsipildyti Varėnos rajono gyventojo svajonėms – į laisvę anksčiau laiko jis nebus paleistas.

„Teismas mano, kad dar per anksti konstatuoti, jog nuteistasis gali būti taisomas neizoliuotas nuo visuomenės. Priešingu atveju nebūtų pasiekta baudžiamajame įstatyme numatyta bausmės paskirtis – užtikrintas teisingumo principas“, - paskelbė teisėjo Stasio Lemežio pirmininkaujama kolegija.

Pasak teisėjų, nuteistasis, būdamas girtas, suduodamas ne mažiau aštuonių smūgių rankomis, kojomis, kėde į galvą, veidą, krūtinę, sunkiai sužalojo savo motiną, kuri dėl padarytų sužalojimų vėliau mirė.

Teismas pažymėjo, kad S. Mazaliauskui buvo skirta pakankamai švelni bausmė, todėl paleidus į laisvę jį anksčiau laiko, būtų pažeisti įstatymo saugomi piliečio interesai, šiuo atveju svarbiausia žmogaus vertybė – gyvybė.

„Baudžiamųjų įstatymų taikymas turi užtikrinti proporcingą, nuolatinį ir teisingą atsaką sunkiems teisinių gėrių pažeidimams“, - pabrėžė teisėjų kolegija, panaikinusi apylinkės teismo nutartį į laisvę paleisti motinžudį.

Vilniaus miesto apylinkės prokuratūros prokuroras Kęstutis Bieliauskas sakė, kad įstatymuose numatyta nuostata nebūtinai teismus įpareigoja taikyti lygtinį paleidimą iš įkalinimo įstaigos, dėl to kalinių teisės nėra pažeidžiamos.

„Įstatymas numato galimybę, bet tai nėra taisyklė – nuteisiami asmenys žino, kokią bausmę jiems skyrė teismas“, - prokuroras pabrėžė, kad S. Mazaliauską paleidus iš laisvės atėmimo vietos likus didelei neatliktos bausmės daliai nebus įgyvendintas teisingumo principas.

Ant kelių atsiklaupęs maldavo motinos nebegerti

S. Mazaliauskas buvo nuteistas už tai, kad 2004-ųjų birželio 13-ąją, apie 19 val. savo namuose, esančiuose Valkininkų kaime, dėl staiga kilusių priešiškų asmeninių santykių konflikto metu su savo motina Aldona Veronika Čiuladiene, girtas, tyčia, sudavė pastarajai ne mažiau aštuonis smūgius rankomis, kojomis, kėde į galvą, veidą, krūtinę ir kitas kūno vietas.

Nuteistasis savo kaltę pripažino tiek ikiteisminio tyrimo, tiek teisminio nagrinėjimo metu. Vyras aiškino, kad nenorėjo žudyti savo motinos – esą grįžęs iš darbo ir pamatęs ją girtą labai supyko, trenkė jai keletą smūgių į galvą, gal sudavė ir su kėde... Nuo smūgių motina nukrito ant lovos minkštos dalies, o kas įvyko toliau, S. Mazaliauskas esą neatsimena. Moteris nuo sužalojimų po kelių dienų mirė ligoninėje.

Motinžudys teisme neslėpė, kad tą vakarą buvo išgėręs „daug alaus“...

„Prašiau motinos ne vieną kartą negerti, net ant kelių buvau prieš ją atsiklaupęs, bet tai nepadėjo“, - teisme savo elgesį bandė pateisinti S. Mazaliauskas.

Tuo tarpu S. Mazaliausko sugyventinė teismui pasakojo, kad tą vakarą grįžusi į namus rado savo vaikų tėvo motiną, kuri prie galvos laikė kruviną rankšluostį, o jos veidas, plaukai ir rankos buvo kruvini.

„Man Sauliaus motina liepė eiti iš namų, nes gali kliūti ir man su vaikais“, - sakė žudiko sugyventinė, tą vakarą nakvynės ieškojusi pas artimuosius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.