aA
"Love parade" organizatorius paskelbė, kad po to, kai per kilusią jo dalyvių spūstį žuvo 19 ir buvo sužeisti dar 342 žmonės, šis kasmet rengtas technomuzikos festivalis atšaukiamas visiems laikams. "Tai nestebina. Vokiečiai patys pripažįsta, kad renginys pastaraisiais metais tapo vienu dideliu chaosu", - DELFI sakė įvykius savo akimis mačiusi Jurga Klimaitė-Riebling.
Vokietijos Duisburgo mieste šeštadienį per technomuzikos festivalį "Meilės paradas" viename tunelyje kilus masinei panikai ir spūsčiai, žuvo mažiausiai 19 žmonių
Vokietijos Duisburgo mieste šeštadienį per technomuzikos festivalį "Meilės paradas" viename tunelyje kilus masinei panikai ir spūsčiai, žuvo mažiausiai 19 žmonių
© Scanpix

"Love parade" su draugais dalyvavusi žurnalistė Jurga Klimaitė-Riebling DELFI teigė, kad apie spūstį ir nukentėjusius žmones ji sužinojo tik iš artimųjų: "Supratom, kad kažkas įvyko tik po to, kai man ir draugams artimieji ėmė siuntinėti žinutes - klausė, ar gyvi, ar mums nieko nenutiko. Apie susidariusią situaciją viešai nebuvo paskelbta.

Patys vokiečiai, dalyvavę ankstesniuose festivaliuose, pripažino, kad Duisburgas buvo nepasiruošęs, o pats renginys pastaraisiais metais tapo vienu dideliu chaosu. Suprantu, kodėl miestai nebenori "Love parade" - per renginį dalyviai juos nusiaubia kaip skėriai. Tą patį mačiau ir Duisburge: nuo 14 val. iki 17 val. judėjo milžiniškas žmonių karavanas (mes pro tunelį ėjom gal po 16 val.), po savęs palikdavęs nesuskaičiuojamą šiukšlių kiekį. Atrodė, kad visi brendam per šiukšlyną - mus, susiruošusius gerai praleisti laiką, tai išties nuteikė nemaloniai".


J.Klimaitės-Riebling nuotr.

Anot jos, ties tuneliu buvo daug užkardų, pro kurias žmonės buvo įleidžiami, tačiau atgal išeiti nebegalėjo, juos spaudė į festivalį greičiau patekti norinčių minia.

"Žmonės stumdėsi pečiais, krito, veržėsi per galvas, lipo į kalną. Vieni, matyt, norėjo ištrūkti iš spūsties, kiti - greičiau patekti į renginį.

Beje, nemaloniai nuteikė ir pati jo vieta - tunelis vedė į nebenaudojamą prekinių traukinių manevravimo stotį, kur vyko festivalis. Po kojomis - juodas žvyras, kilo didžiuliai dulkių stulpai, žmonės prašė gerti, sukepusiomis lūpomis teiravosi, gal kas turi kramtomos gumos... - DELFI pasakojo J.Klimaitė-Riebling, kuriai teko matyti ir ne vieną festivalio aistruolį, apsvaigusį nuo alkoholio ar ko kito. - Labai daug apsvaigusių... Matėsi, kad kai kas - nuo narkotikų.

Pavyzdžiui, šalia manęs ėjęs vyrukas nesibaimindamas traukė suktinę. Buvo ir nemažai išgėrusių žmonių, ir tiesiog tokių, kurie, matyt, nepagalvojo, kas tokiuose masiniuose renginiuose jų gali laukti. Pavyzdžiui, minioje matėme ir tėvus su kūdikiu vežimėlyje..."

Ji nelaukė, kol pasibaigs festivalis: "Su draugais išėjome apie 21 val., todėl didelio žmonių sambūrio nebuvo. Kadangi tunelis buvo užtvertas, mes kirtome kampą ir kažkaip kitaip išėjome".


J.Klimaitės-Riebling nuotr.

"Love parade" atšauktas visiems laikams

"Meilės paradas" visuomet buvo taikus renginys ir linksmas pobūvis, bet dabar jį amžinai temdys ši tragedija, kai prie įėjimo į tunelį, vedantį į festivalio vietą, kilus panikai žuvo žmonės, - sakė Raineris Schalleris. - "Meilės paradui" viskas baigta".

Jis kalbėjo spaudos konferencijoje, kurioje pareigūnai sulaukė sunkių klausimų, bet pateikė nedaug detalių dėl to, kodėl šimtai tūkstančių žmonių į festivalio vietą buvo nukreipti tuo vieninteliu tuneliu.

Didelį liūdesį dėl 19 žmonių gyvybių pareikalavusios spūsties per "Meilės parado" muzikos festivalį išreiškė popiežius Benediktas XVI.

"Savo maldose prisimenu tuos jaunuolius, kurie neteko gyvybių", - po savaitinės "Viešpaties angelo" vidudienio maldos vasaros rezidencijoje netoli Romos esančiame Kastel Gandolfe pasakė vokiečių tautybės popiežius.

"Meilės paradas", kuris pirmą kartą įvyko 1989 metais Berlyne, buvo vienas didžiausių technomuzikos festivalių Europoje. Jo scenoje pasirodydavo visame pasaulyje garsūs didžėjai.

Nuo 2007 metų festivalis buvo rengiamas ne sostinėje, nes su jos valdžia buvo nesutariama dėl logistikos ir saugumo.

Galiausiai "Meilės paradas" rado namus Rūro regione - pramoniniame Vokietijos centre. 2007 metais jis vyko Esene, o 2008 metais - Dortmunde. 2009-ųjų paradas, kuris turėjo vykti Bochume, buvo atšauktas dėl tame mieste vykusių statybų.

Tokios kruvinos spūstys Europoje yra retas dalykas, tačiau pastaraisiais metais kitur pasaulyje buvo nemažai tokių nelaimių. 2009 metų gegužę 11 žmonių, daugiausia - vaikai ir moterys, žuvo per spūstį pasauliniame muzikos festivalyje Maroko sostinėje Rabate, kur taip pat koncertavo garsios pasaulio popmuzikos žvaigždės.

"Love parade" akimirkos

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.