aA
Psichologai teigia, kad daug sveikiau mąstyti ne apie tai, ko nemėgstame, bet apie tai, kas mums patinka. Todėl mitingus, socialines akcijas reikėtų rengti ne prieš, o už kažką. Pavyzdžiui, ne prieš smurtą, bet už toleranciją. Taip visuomenėje atsirastų daugiau pozityvumo. Tačiau lietuviai internete ir toliau buriasi į grupes, kurių pavadinimuose vyrauja žodeliai „ne“, „nekenčiu“, „užkniso“.
Pora
Pora
© Corbis

O „knisa“ mus viskas iš eilės – pradedant politiniais veikėjais ar vietinės reikšmės žvaigždėmis, baigiant orais, uodais ir pirmadienio rytu.

Prieš politiką ir homoseksualus

Turbūt nieko keista, kad socialiniame tinkle „Facebook“ bene aktyviausios yra grupės, kritikuojančios dabartinės valdžios sprendimus. Grupė „Kubilius užkniso juodai“ turi net per 7000 narių.

Per 3650 narių turi ir grupė „Mes prieš klounus, sėdinčius Seime“. „Turėjom Lietuvoje visokių valdžių ir visokių periodų, bet tokios netvarkos ir chaoso dar nėra buvę. Antanų, Valinskų, Baukučių, Vilkaičių ir daugelio kitų „nusipelniusių“ avinų banda bando vaidinti Seimą ir improvizuoti įstatymų leidžiamosios valdžios efektyvų darbą. Gaila tik, kad tokie save elitu laikantys ir per visas medijas besidemonstruojantys šulai neturi nei savigarbos, nei moralės supratimo, nei stabdžio“, - rašo vienas iš grupės narių.

Didelio atgarsio sulaukęs pedofilijos skandalas taip pat „pagimdė“ ne vieną grupę. Drąsiaus Kedžio istorijai skirtas puslapis „Facebook'e“turi per 42 tūkst. prisiregistravusių narių, kurie aktyviai diskutuoja apie visas naujienas.

Iš per tūkstantį narių turinčios grupės „Jei tu ne šioje grupėje, tu – gėjus“ pavadinimo juokiasi patys fanai. Tačiau peticija prieš gėjų eitynes surinko net 4000 parašų.

Kliuvo ir viešai neapykantą homoseksualams demonstravusiam Petrui Gražuliui. 441 jo „antifanai“ susibūrė į grupę „Ta diena, kai Petras Gražulis pagaliau viešai ištars: „Taip, aš gėjus“. Internautai šaiposi iš politiko, kaip įmanydami, – karikatūromis, foto ir video montažais bei pajuokavimais, kad pastarasis tvorą perlipo tik todėl, kad labai norėjo pats eitynėse dalyvauti.

Prieš lietuvių žvaigždes, forsus ir tiesiog prieš Lietuvą

1000 internautų susibūrė į grupę „Nekenčiu Petruškevičiaus“, kuriame aptarinėja arogantišką jo elgesį, po kelis šimtus nekenčia Rūtos Ščiogolevaitės, „Oliala pupyčių“ ir lietuviškos televizijos. „Nusibodo smoriginai, pikul, zvonkės? Prisijunk!“ - kviečia intelektualesnių laidų gerbėjai.

Net 31 tūkst. sako „ne“ rūkymui, tačiau alkoholį išpeikti ryžosi tik 385. Kitų neįtikino net toks emocingas kvietimas: „Dešimties metų vaikas pradeda gerti alų, trylikos – vyną, šešiolikos – degtinę, ir jis gyvens vidutiniškai 27 metus. O 37 metų jis miršta nuo alkoholizmo, bet suspėja vesti, susilaukia vaikų, dažniausiai debilų, dar šį tą gyvenime pasiekia“.

Per 2500 internautų pasisako prieš „forsus, marozus ir gezus“. Tiesa, grupėje verda karštos diskusijos, kas gi jie tokie.

„Dažnas sakytų: kokie gražūs sportiški jaunuoliai čia pas mus gyvena. Aš į tai atsakyčiau taip. Sportinė apranga nereiškia prieraišumo sportui. Iš visų tų kožną dieną užsimaukšlinančių treningus asmenybių greičiausiai vienas iš šimto turi kažką bendra su sportu. Bene visą šių jaunuolių laisvalaikį sudaro žmonių užgauliojimas, siemkių lukštenimas darželių pavėsinėse, eilinį kartą pabėgus iš pamokų, mobiliųjų telefonų ar kitokios vagystės, mašinų tiuningavimas ir t. t. Kiek tokia veikla yra naudinga mūsų šaliai? Na, jei ne išradingesnis mašinų apdirbinėjimas, galėčiau sakyti, kad ji yra nulinė“, - rašo vienas.

„Forsas, gezas ir marozas – tai ne aprangos stilius, o gyvenimo būdas. Kaip vienas mano pažįstamas sako, berniukai dryžuotais megztinukais ir tašyte per petį yra ne kas kita, kaip tas pats marozas, kuris lenkdamas nugarą Airijoje ar Londone suvokė, jog rengtis treningais vis dėlto nėra „lygis“, - antrina kitas.

32 piliečiai prisijungė prie grupės tiesiog „Nekenčiu Lietuvos“. Jos įkūrėjas prisipažįsta grupę sukūręs iš sportinio smalsumo – esą norėjęs patikrinti, kiek žmonių prisijungs.

„Kiek istorijos mes turėjome, kurią dabar mums per šik** kiša, nors po dvejų trejų metų ta Lietuva išvis dings iš žemėlapio ir liks kaip koks Bermudų trikampis. Vis tiek kas nors įvyks tokio, kad pamiršim Lietuvą ir prisiminsim, kai pasakosim anūkams, kad gyvenom tokioj paslaptingoj vietoj, kuri dingo iš žemėlapio. Pasididžiavimas liko iš praeities žmonių, kurie gerbė nepriklausomybę, bet gėda už dabartinę, kurią turim“, - rašo skeptikas.

Tačiau yra ir linksmesnio turinio grupių, kurių pavadinime yra neiginys. „Jei kalbos apie krizę tave užkniso labiau nei pati krizė, junkis prie kolektyvo!“ - kviečia „Krizė užkniso juodai“ grupė, turinti 63 narius.

Prieš viską, kas tik į galvą šauna

Kokių tik neapykantos objektų galima rasti, panaršius internete! Žiemą internautai nekenčia slogos, Kalėdų ir pačios žiemos, vasarą – karščio, įdegio ir uodų, pavasarį – gatvėse išmuštų duobių, visais metų laikais – lietaus, plastmasinių stiklinių baruose, šeštadienio ryto, pirmadienio, reklamos, „Titaniko“ filmo, majonezo, savo plaukų ryte, pasiklysti, darbo šeštadienį, žadintuvo, anksti keltis, lėto interneto, žurnalistų, kvailų žmonių.

Neapykanta liejama net balandžiams. „Susuka lizdus balkonuose, prišika, rytais neleidžia miegoti jau nuo 5-6-tos ryto. Nekenčiame mes tų padangių bomžų“, - teigia grupės fanai.

Nemažai tenka ir įvairiausioms šventėms. „Nekenčiu Valentino dienos. Parduotuvių lentynos priverstos didelių ir mažų raudonų širdelių, minkštų meškiukų su užrašais, raudonų apatinių. Nekenčiu banaliai perdėto meilės demonstravimo šią dieną. Juk pasakyti žmogui, kaip tu jį myli, gali bet kada ir visai nereikia tai daryti taip perdėtai, kaip dauguma daro šią sušiktą dieną“, - rašo vienas internautas.

„Vienas blogiausių artėjančių Kalėdų momentų – naujos „Coca Cola“ reklamos pasirodymas. Kas labiausiai užknisa jus?“ - klausia kitas.

„Reikia mylėti ir prisiminti žmones, kurie yra tau brangus, visada, o ne kelis kartus per metus ir kvailai išsiųsti 300 SMS, ištaškyti „n“ pinigų kvailiems š... ir vaidinti, kaip tai svarbu“, - atsako trečias.

Per 4,5 tūkst. žmonių nekenčia keleivių kontrolės, o 210 gerbėjų turi grupė, pasivadinusi tiesiog „Nekenčiu“. „Apšiko paukštis? Nusikočiojot nuo laiptų? Kriauklė vėl užsikimšus nuo plaukų? Kiekvieną kartą susitikus su drauge/draugu pučia pilvą? Šiaip kažko nekenčiate? Rašot čia su didžiausiu, žiauriausiu, šlykščiausiu išsiliejimu!“ - kviečiami internautai.

Žinoma, yra ir tokia psichoterapijos rūšis. Gal ir geriau išsikrauti tokiu būdu nei kaupti savyje, kol votis pratrūks ir išsilies tiesioginiu pykčiu aplinkiniams ar kumščiais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.