aA
Kasdien Lietuvos vadovus pasiekia kelios dešimtys gyventojų laiškų. Juose - kritika, pagyros, pagalbos prašymai ir siūlymai, kaip spręsti valstybinės reikšmės problemas. Be laiškų, žmonės neretai atsiunčia ir originalių ar net praktiškų dovanėlių, rašo „Lietuvos žinios“.
D.Grybauskaitė, A.Kubilius ir I.Degutienė gauna ne tik laiškų
© A.Didžgalvio nuotr.

Kiekvieną mėnesį prezidentė Dalia Grybauskaitė, Seimo pirmininkė Irena Degutienė ir premjeras Andrius Kubilius gauna daugiau kaip tūkstantį laiškų. Krašto vadovų atstovai tikina, kad į didžiąją dalį šios korespondencijos atsakoma.

Per pirmuosius kadencijos metus prezidentė D.Grybauskaitė sulaukė beveik 13 tūkst. prašymų, skundų ir pranešimų.

Laiškus D.Grybauskaitei gyventojai rašo įvairiais tikslais: turėdami klausimų ir siūlymų dėl užsienio politikos, pilietybės, malonės suteikimo, valstybės apdovanojimų, pareigūnų, teisėjų, diplomatų skyrimo ir atleidimo tvarkos, karinių laipsnių suteikimo. Žmonės išsako savo nuomonę ir dėl įstatymų tobulinimo, Seimo, Vyriausybės, kitų valdžios institucijų veiklos, teismų ir teisėjų darbo. Taip pat prezidentė sulaukia daug prašymų socialiniais klausimais: dėl pensijų, nedarbo ir panašių dalykų.

Gyventojai dažnai pradžiugina prezidentę maloniomis smulkmenomis - atsiunčia gėlių, knygų, rankdarbių ir įvairių nedidelių suvenyrų. Švenčių progomis į prezidentūrą skrieja šilti sveikinimai.

Seimo pirmininkė I.Degutienė pastaruoju metu per mėnesį sulaukia maždaug poros šimtų laiškų. Juose gyventojai, visuomeninių organizacijų ir įstaigų atstovai išsako savo rūpesčius, prašo pagalbos ar paramos, dėsto savo požiūrį į įvairius įstatymų projektus, rašo „Lietuvos žinios“.

Daugybės laiškų iš gyventojų sulaukia ir premjeras A.Kubilius. Vien birželį į Vyriausybės vadovą raštu kreipėsi daugiau kaip 300 žmonių. Dauguma jų dėstė savo nuomonę apie daugiabučių namų atnaujinimą, reikalavo sustabdyti sutarties su "Dalkia" pratęsimą Vilniaus mieste, teikė siūlymus dėl valstybės valdymo tobulinimo.

Premjero atstovė spaudai Jarda Paukštienė LŽ tvirtino, kad išskirtiniai laiškai visada pasiekia A.Kubilių. Į juos Vyriausybės vadovas dažniausiai reaguoja santūriai: pasako, ką jo vardu atsakyti, paprašo padėkoti ir pasirašo.

Premjeras sulaukia ir malonių dovanėlių. Jis yra gavęs megztų kojinių, medaus kraitelę, kepaliuką duonos. Kartą į Vyriausybės rūmus atkeliavo rūkytų žuvų, džiovintų ir marinuotų grybų. Rašytojai, poetai dovanoja premjerui savo knygas su autografais. "Kalėdų, Velykų proga A.Kubilius sulaukia rankų darbo atvirukų, rankdarbių iš vaikų ir suaugusiųjų. Viską kaupiame, saugome, branginame", - patikino J.Paukštienė.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.