aA
Nuo rugsėjo šalies mokyklų valgyklose pagaliau nebeliks sveikatai nepalankių produktų. Higienistai tvirtina, kad dėl Panevėžio mokyklų nebus bėdos. Didesnė problema – šalia mokyklų esantys kioskai.
Traškučius iš mokyklų išgyvendins į kioskus
© A.Didžgalvio nuotr.

Pagal naująją sveikatos apsaugos ministro nurodymu įvestą tvarką nuo ateinančios rugsėjo 1-osios mokiniams nebus galima tiekti sveikatai nepalankių produktų, turinčių sočiųjų riebalų, cukraus ar druskos, kenksmingų cheminių ar nervų sistemą stimuliuojančių medžiagų.

Kasdien mokyklose per ilgąsias pertraukas turės būti organizuojami pietūs – pagal suderintą valgiaraštį vaikams privalės būti sudaromos sąlygos gauti šilto maisto. Tiesa, įrengti užkandžių automatus mokyklose niekas ir toliau nedraus, tačiau juose nebebus galima prekiauti bulvių traškučiais, saldumynais, gazuotais ar energiniais gėrimais.

Panevėžio visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjas Viktoras Grincevičius mano, jog tokia tvarka per daug sureikšminta – Panevėžio mokyklose ir iki šiol buvo maitinama gana neblogai. Pavyzdžiui, vaikų apsinuodijimo miesto mokymo įstaigose atvejų jau senokai nebuvo, ir tai, specialisto manymu, geras rodiklis.
„Sakyčiau, kad pas mus situacija gana nebloga – gal tik dėl daržovių kiek blogiau. Kituose miestuose turima daugiau problemų“, – kalbėjo V. Grincevičius.

Skyrius tėvų skundų dėl vaikų maitinimo taip pat beveik nesulaukia. Tiesa, kartais pasitaiko kasdieniškų situacijų, kai tėvai pasiskundžia, jog vaikai visą laiką maitinami vienodu maistu – pavyzdžiui, varškėčiais.

„Nuėjus patikrinti ir paklausus vaikų, ką valgo, sako: „Varškėčius!“, o iš tikrųjų valgo ne juos, – su šypsena pasakoja V. Grincevičius. – Jie nežino valgomo patiekalo pavadinimo, nes namie tikriausiai tokio negamina.“

Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vedėjas teigė kartais ir pats iš smalsumo nueinantis papietauti į miesto mokyklas. „Maistas šviežias kiekvieną dieną. Žmonės stengiasi, nes bijo prarasti darbo vietas“, – sako jis.

Tiesa, kai kurių produktų iš „juodojo sąrašo“ mokyklose vis dėlto buvo galima rasti – pavyzdžiui, šokolado ar saldainių. Tačiau saldumynais V. Grincevičius sakė pats pernai leidęs prekiauti, nes mokyklose švenčiami ir mokinių gimtadieniai – vaikai nori pavaišinti draugus. „Jei lietuvišką saldainiuką nusipirks, nieko blogo“, – mano jis.

Tačiau nuo šio rugsėjo ir jų turės nebelikti. O ar tai padės moksleiviams maitintis sveikiau, lieka klausimas be atsakymo: V. Grincevičius neabejoja, kad vaikai šokoladiniais batonėliais ir bulvių traškučiais apsirūpina nubėgę į netoli mokyklų esančius prekybos kioskus ar parduotuves. Jiems prekiauti higienistai uždrausti negali – tokių žygių galėtų imtis nebent Savivaldybė.

Nauja tvarka

Nuo rugsėjo 1-osios mokinių maitinimui nebus galima tiekti bulvių traškučių, kitų riebaluose virtų gaminių, saldainių, šokolado ir jo gaminių, konditerijos ir kitų gaminių su šokoladu ar kremu, maisto produktų su tam tikrais maisto priedais (sintetiniais dažikliais, konservantais, saldikliais, aromato ir skonio stiprikliais), gazuotų bei energinių gėrimų, sultinių koncentratų, kavamedžio pupelių kavos, rūkytos žuvies, konservuotų mėsos ir žuvies gaminių (išskyrus vasaros stovyklų metu ar sudarant maisto paketus į namus), mechaniškai atskirtos mėsos ir jos gaminių, maisto, pagaminto iš genetiškai modifikuotų organizmų arba į kurio sudėtį įeina genetiškai modifikuoti organizmai.

Pietums turi būti tiekiamas karštas patiekalas, sudarytas iš daug baltymų turinčių produktų (mėsa, paukštiena, žuvis, kiaušiniai, ankštiniai, pieno produktai) ir daug angliavandenių turinčių produktų (bulvės, makaronai, kruopos ir pan.), taip pat daržovės, vaisiai arba jų salotos, duona (rekomenduojama ruginė) ir gėrimas (rekomenduojama sultys). Sudarant sutartis dėl maitinimo paslaugų teikimo mokyklose, draudžiama sudaryti sutartis su teikėjais, įtrauktais į nesąžiningų maisto tvarkymo įmonių sąrašą.