aA
Penktadienį Vilniuje Vašingtono aikštėje paminėtas aneksijos nepripažinimo septyniasdešimtmetis. Minėjime dalyvavo premjeras Andrius Kubilius, pirmasis faktinis šalies vadovas atkūrus nepriklausomybe europarlamentaras Vytautas Landsbergis, prezidentas Valdas Adamkus, JAV ambasadorė Anne Elisabeth Derse.
Aneksijos nepripažinimo minėjime – padėkos Amerikai ir kirčiai Rusijai
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Į minėjimą susirinko nemažai politikos elito atstovų, tačiau paprastų žiūrovų tarp minėjime dalyvavusių skautų, šaulių ir karių beveik nebuvo matyti. Ceremoniją stebėjo vos vienas kitas žmogus, o dauguma tik abejingai praėjo pro Vašingtono aikštę.

Tiesa, minėjimas nesudomino ir netoliese dirbusių dujotiekio remontininkų, o politikų kalbos netapo kliūtimi toliau darbuotis ekskavatoriaus kaušu.

Džiaugėsi JAV parama

„Šiandien, ko gero, yra padėkos diena, kada mes po septyniasdešimties metų prisimename tą nykią aplinką Europoje“, - pradėdamas minėjimą sakė Emanuelis Zingeris. Jis dėkojo JAV už nuolatinį laisvės siekio parėmimą.

E. Zingeris džiaugėsi, kad Lietuvai buvo lengviau atkurti nepriklausomą valstybę dėl ankstesnės užsienio šalių paramos.

„Tai buvo labai aiškiai paskelbta politika, kad JAV nesitaikstys su blogio imperija, laisvės atėmimu“, - teigė premjeras Andrius Kubilius. Anot jo, Amerika nuosekliai tęsė šią politiką ir vaidina svarbų vaidmenį Lietuvos respublikos istorijoje net ir dabar – atgavus nepriklausomybę.

JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Elisabeth Derse kalbėjo, kad prie mūsų valstybės palaikymo prisidėjo ne tik oficialūs politikai, bet ir išeiviai, kurie buvo neoficialūs ambasadoriai. Ambasadorė susirinkusiems žmonėms kalbą rėžė aiškia ir suprantama lietuvių kalba, taip pademonstruodama pagarbą Lietuvos žmonėms.

A. E. Derse perskaitė 1940 metais paskelbtą laikinai valstybės sekretoriaus pareigas ėjusio Sumner Welles oficialų Valstybės departamento pareiškimą. Šis pareiškimas iškaltas ir ant atidengtos atminimo lentos.

Padėkas sakė ir Vytautas Landsbergis, tačiau jis dėkojo Lietuvos valdžiai už tai, kad Vašingtono aikštėje liks paminklas, primenantis apie JAV indėlį Lietuvos istorijai. 

Nepamiršo ir Rusijos

Renginio metu politikai prisiminė ir Rusiją, paminėdami jos konfliktą su Gruzija bei prisimindami energetines problemas.

„Nepripažinimo politika reikalinga ir tam, kad visi suvoktų, jog negali tokios šalys kaip Lietuva, Latvija, Estija neišsivaduoti iš energetinės priklausomybės“, - kalbėjo A. Kubilius, netiesiogiai užsimindamas apie didžiąją kaimynę. 

Užsienio reikalų ministras Audronius Ažubalis teigė, kad sunkiausia politikui yra liudyti tiesą, tačiau JAV išlaikė tiesos sakymo tradicijas. Pasak jo, JAV nesikeičia, nes šiuo metu prieštarauja Gruzijos teritorijų užėmimui.

Šią dieną 1940 metais JAV atsisakė pripažinti Baltijos šalių okupaciją ir aneksiją, taip padėdamos užsienio politikos pamatus Lietuvos, Latvijos ir Estijos atžvilgiu, o šiandien Baltijos valstybių premjerai kreipėsi į JAV prezidentą Baracką Obamą ir padėkojo už JAV žmonių indėlį šalims atgaunant nepriklausomybę.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.