aA
Generalinis prokuroras Darius Valys priėmė sprendimą perduoti kitam prokurorui ikiteisminį tyrimą dėl terorizmu įtariamos Eglės Kusaitės. Šį tyrimą iki šiol kuravo prokuroras Justas Laucius.
Justas Laucius
Justas Laucius
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Generalinė prokuratūra taip pat pavedė prokurorų Etikos komisijai ištirti ir įvertinti, ar vieši prokuroro J. Lauciaus pasisakymai ir atsakymas su suimta įtariamąja E. Kusaite pageidavusiam susitikti Žmogaus teisių stebėjimo instituto vadovui atitinka prokurorų elgesio etikos kodekso normas.

DELFI primena, kad ketvirtadienį Vilniaus apygardos teismas priėmė sprendimą dviem mėnesiams pratęsti terorizmo organizavimu įtariamos E. Kusaitės suėmimą.

Terorizmu įtariamą klaipėdietę Eglę Kusaitę užstojantys žinomi politikai, visuomenininkai ir žmogaus teisių gynėjai daugiau nei prieš savaitę paprašė nušalinti šią bylą tiriantį Generalinės prokuratūros prokurorą Justą Laucių. Su tokiu prašymu į generalinį prokurorą Darių Valį kreipėsi europarlamentaras Leonidas Donskis, Pilietinės visuomenės instituto direktorius Darius Kuolys bei Žmogaus teisių stebėjimo instituto direktorius Henrikas Mickevičius.

Ikiteisminiam tyrimui vadovavęs prokuroras J. Laucius pareiškė, kad viešas Valstybės saugumo departamento, prokuratūros ir tyrimui vadovaujančio prokuroro „dergimas, niekinimas ir žeminimas“, jog atliekant ikiteisminį tyrimą Lietuvos Respublikoje gali būti nesilaikoma žmogaus teisių, „nėra suderinimas su demokratinės visuomenės principas, turi nusikalstamų požymių, dėl to atitinkamai turi būti įvertintas“.

Generalinės prokuratūros prokuroras Justas Laucius ketvirtadienį neatvyko išklausyti teismo nutarties – vietoj jo pasirodė prokurorė Nijolė Frolova. Ji tyrė E. Kusaitės skundą dėl sužalojimų – esą ją tardant sumušė Rusijos FSB pareigūnai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.