aA
Operatyviniai policijos darbuotojai turi teisę tikrinti sunkiais nusikaltimais įtariamo Kauno nusikalstamo pasaulio šulo Henriko Daktaro siunčiamus ir gaunamus laiškus, ketvirtadienį paskelbė Vilniaus apygardos teismas. Pasak jo, susirašinėjimo cenzūra yra pagrįsta – įtariamojo laiškus galima skaityti.
Teismas mano, kad policija gali skaityti H.Daktaro laiškus
© DELFI (A.Didžgalvio nuotr.)

Vilniaus apygardos teismo teisėjo Vladislovo Lenčiko paskelbta nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

Skaityti H. Daktaro korespondenciją pareigūnams leido Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja. Operatyviniai darbuotojai įtariamojo laiškus skaitė nuo praėjusių metų lapkričio 23-osios iki šių metų gegužės 19-osios.

H. Daktaro advokatas Kristupas Ašmys žurnalistams sakė, kad pareigūnai laiškus skaito ir šiuo metu.

Tiesa, ne visus – draudžiama skaityti teismams, prokurorui, valstybės institucijoms, Seimo kontrolieriui, teisingumo ministrui bei Europos Žmogaus Teisių Teismui (EŽTT) skirtą korespondenciją.

Teismas yra nusprendęs, kad pareigūnai gali skaityti net žmonai ir mažametei dukrai siunčiamus laiškus, tačiau su tuo nesutinkantis H. Daktaras ėmė grasinti Strasbūro teismu.

„Įsivaizduokite, septynmetė H. Daktaro dukra parašo laišką tėvui, įdeda piešinį, o penki slaptieji pareigūnai važiuoja į Lukiškių kalėjimą to laiško tikrinti – ar mes neturime ką veikti?“ – teisme yra piktinęsis sunkiais nusikaltimais įtariamo kauniečio advokatas, raginęs geriau kovoti su šešėline ekonomika.

Pasak K. Ašmio, EŽTT vienoje byloje prieš Lietuvą yra pripažinęs, kad ikiteisminio tyrimo pareigūnai neturėjo teisės skaityti įtariamojo laiškų su artimaisiais.

„Demokratinėje valstybėje tai nepateisinama ir tuo pažeidžiama Europos Žmogaus Teisių Konvencija“, - advokatas sakė, kad įtariamojo laiškus galima skaityti tik tuomet, kai yra duomenų, jog įtariamasis daro ar rengiasi daryti nusikaltimą.

Tuo tarpu ikiteisminį tyrimą dėl Kauno nusikaltėlių padarytų nusikaltimų kontroliuojantis Generalinės prokuratūros prokuroras Zdislavas Tuliševskis teisme sakė, kad pagrįstai buvo leista tikrinti H. Daktaro gaunamą ir siunčiamą korespondenciją.

DELFI primena, kad H. Daktaras (Hena) įtariamas labai sunkiais nusikaltimais, įvykdytais 1993-2001 metais. Tarp jų – ir prieštaringai vertinamo verslininko Sigito Čiapo nužudymo organizavimu.

Be to, jis įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). H. Daktaras taip pat įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno.

H. Daktaro byla yra sudėtinga ir didelės apimties, ikiteisminis tyrimas atliekamas dėl kelių dešimčių nusikalstamų veikų, kurios buvo įvykdytos nuo 1993 metų, be to, įtariama, kad nusikalstamame susivienijime dalyvavo apie keliasdešimt įtariamųjų.

Šiuo metu prokurorai H. Daktarą įtaria dėl 13 nusikalstamos veikos epizodų, yra areštavę visą R. Daktarienės, jos sesers, H. Daktaro motinos Jadvygos Daktarienės ir dar kitų giminaičių turtą.

Parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su jais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.