aA
Vokietijoje antradienį paminėtos 66-osios metinės, kai grupė karininkų pasikėsino nužudyti Adolfą Hitlerį jo "Vilko irštvoje" - karinėje rytų vadavietėje - ir siekti užbaigti Antrąjį pasaulinį karą.
Paminėtos 66-osios nepavykusio pasikėsinimo į A.Hitlerį metinės
© Reuters/Scanpix

Gynybos ministras Karlas-Theodoras zu Guttenbergas, kurio vienas giminaitis buvo susijęs su pasipriešinimu, vadovavo pagerbimo ceremonijai, kurios metu buvo padėta vainikų Gynybos ministerijos Bendlerbloko korpuso kieme, kur 1944 metų liepos 20-ąją buvo įvykdyta mirties bausmė kai kuriems sąmokslininkams.

Vėliau antradienį jis ir kanclerė Angela Merkel prie Reichstago prisaikdins 420 karo tarnybos naujokų. Kariškiai rūpinasi liepos 20-osios sąmokslininkų atminimu.

"Pasipriešinimo moterys ir vyrai savo veiksmais iškėlė moralės standartus ir tapo sektinu pavyzdžiu", - kalbėjo Berlyno meras Klausas Wowereitis per ceremoniją Bendlerbloke.

Liepos 20-osios sąmokslui vadovavo bajorų kilmės vokiečių karininkas Clausas Schenkas von Stauffenbergas, kuris padėjo sprogmenį po stalu Hitlerio štabe Rytų Prūsijoje.

Anuomet nacių lyderis atsipirko lengvais sužeidimais, nes portfelis su sprogmenimis buvo pastumtas už masyvios ąžuolinio stalo kojos.

K.von Stauffenbergas ir dar keli karininkai buvo sušaudyti tą patį vakarą Bendlerbloko kieme.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.