aA
Europos Sąjungos šalyse vyrauja dvi nuomonės – liberalus požiūris, pritariantis prostitucijos legalizavimui, ir konservatyvus, griežtai pasisakantis prieš prostitucijos įteisinimą. Liberalai įsitikinę, kad prostitucija mažina kai kurias socialines problemas – mažėja išžaginimų, skyrybų, fiziologinius poreikius gali tenkinti fiziškai neįgalūs ar nepatrauklūs žmonės.
Dažniausiai į gatvę uždarbiauti išveja narkotikų badas
© Corbis

Vis dėlto Lietuvoje vien užuomina apie prostitucijos legalizavimą kelia didžiausią pasipiktinimą.

Statistikos duomenimis, apie 70–80 proc. visų prostitucijos atvejų sudaro vadinamoji gatvės prostitucija. Mykolo Romerio universiteto Baudžiamosios teisės ir kriminologijos katedros lektorė Brigita Palavinskienė mano, kad būtent todėl net ir legalizavus prostituciją nepavyktų suvaldyti visų neigiamų šio reiškinio padarinių.

B. Palavinskienė pirmadienį Žinių radijo laidai „Dienos klausimas“ sakė: „Klaidinga manyti, kad skurdas – pagrindinė priežastis, kodėl žmonės verčiasi prostitucija, – dažniausiai uždarbiauti į gatvę išveja narkotikų badas. Vis dėlto pastaruoju metu socialinis prostitucijos veidas kinta – šiandien gatvėje paslaugas teikia darbo netekusios, išsituokusios, vienos vaikus auginančios, ne vien tik žemą išsilavinimą įgijusios moterys.“

Pasak R.Palavinskienės, mūsų visuomenėje jaunos merginos, kurios už užmokestį teikia paslaugas keliems vyrams, tokio savo elgesio prostitucija nelaiko.

Žinių radijas