aA
Rusija galėtų skirti daugiau dėmesio jos teritorijoje esančių lietuvių tremtinių kapų priežiūrai, sako Lietuvos premjeras Andrius Kubilius. Ministrų kabinetas pirmadienį svarstė galimą Lietuvos ir Rusijos susitarimą dėl karių ir civilių karo bei represijų aukų kapaviečių.
„Misijos Sibiras“ dalyviai tvarko lietuvių kapus Karagandos miesto kapinėse.
„Misijos Sibiras“ dalyviai tvarko lietuvių kapus Karagandos miesto kapinėse.
© DELFI (R.Lukaitytės nuotr.)

Anot premjero, šių kapų priežiūra turėtų vykti civilizuotai.

"Patvirtinome savo pasiūlymus, principines nuostatas (...), bet iš esmės mes laikomės labai aiškių nuostatų, kad tokie reikalai kaip kapų priežiūra tiek Lietuvoje esančių sovietinių karių, tiek Rusijos teritorijoje esančių tremtinių ir politinių kalinių kapų priežiūra turi būti vykdoma civilizuotai, remiantis tikrai bendražmogiškomis vertybėmis", - po pasitarimo žurnalistams sakė A.Kubilius.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad Rusijoje galėtų būti skiriama daugiau dėmesio jos teritorijoje esančių lietuvių tremtinių kapų priežiūrai.
"Mums atrodo, kad kartais, ypač kai kalbame apie tremtinių kapų priežiūrą, kuo rūpinasi dabar jaunimas, tik ką grįžęs iš eilinės Sibiro misijos, kad tos priežiūros Rusijos pusėje galėtų būti šiek tiek daugiau, o susitarimas dėl bendrų principų yra labai aiškus", - kalbėjo ministras pirmininkas.

Kaip BNS pranešė Užsienio reikalų ministerijos (URM) atstovai, Vyriausybės svarstytame projekte kalbama apie informacijos apie Rusijos teritorijoje esančių tremtinių ir politinių kalinių kapų bei Lietuvoje esančių sovietinių karių ir Rusijos piliečių kapų kaupimą, šių kapaviečių tvarkymą, lankymo galimybes, palaikų perlaidojimo tvarką.

Tačiau ministerija kol kas neteikia detalesnės informacijos.

"Derybos dėl šio susitarimo vyksta keletą metų. Pernai šio sutarimo rengimas iš Kultūros ministerijos buvo perduotas Užsienio reikalų ministerijos žinion, taip pat pernai šio susitarimo klausimu buvo rengiamos įvairios vidinės konsultacijos ir konsultacijos su Rusija. Jų pagrindu parengtas susitarimo tekstas. Detaliau jo ir Lietuvos pozicijos komentuoti negalime, kol nesibaigė derybos", - teigiama URM atsakyme.

Rusijoje ir Kazachstane daugiausia palaidoti iš Lietuvos ištremti žmonės arba tų šalių lageriuose kalėję politiniai kaliniai.

1941 metų birželį Lietuvoje pradėtos masinės represijos, kurias vykdė Sovietų Sąjunga. Per 11 trėmimo metų iš Lietuvos ištremta daugiau kaip 130 tūkst. žmonių, koncentracijos stovyklose įkalinta apie 150 tūkst. lietuvių.

Daugelio represijų aukų kapavietės buvusiose SSRS šalyse yra apleistos. Lietuvos jaunimo organizacijų taryba (LiJOT) keletą metų iš eilės rengia specialias jaunimo ekspedicijas šioms kapinėms tvarkyti. Pastaroji tokios ekspedicijos "Misija Sibiras" komanda iš Rusijos grįžo praėjusią savaitę.